tiistai 23. huhtikuuta 2013

Keittiön toiminnallisuudesta

Pömpeli pyysi omassa blogissaan vinkkejä asioista, jotka ovat tärkeitä keittiön toiminnallisuuden kannalta. Minua aihe on aina kiinnostanut joka tapauksessa ja nyt se on vielä ajankohtainenkin, kun olemme juuri suunnitelleet oman keittiön. Kodinhoitotila on vielä suunnittelematta, joten sitäkin on hyvä tässä samalla pohdiskella, jos vaikka pääsisin alkuun.

Keittiössä yritän aina mahdollisuuksien mukaan noudattaa perussääntöä, jossa mietitään ruuanvalmistusjärjestystä: jääkaappi - laskutila - allas - laskutila - liesi. Minulle yksi tärkeimmistä asioista on, että roskis EI ole altaan alapuolella, vaan sen tason alapuolella, jolla pilkotaan ruuat ruuanlaittoa varten. Jos se on altaan alapuolella, roskikseen ei ikinä pääse käsiksi, jos toinen aikuinen pesee altaassa jotain. Lisäksi haluan, että roskis on mahdollisimman korkealla, juuri tason reunan alapuolella. Joudumme virittämään roskiksen nyt tilaamassamme keittiössä keittiöfirman perussetistä poikkeavaksi, koska he myyvät jätteenlajittelujärjestelmää, joka sijaitsee alalaatikossa. Meille se kiinnitetään ylälaatikkoon.

Minä haluan, että jätteenlajittelua varten kaikille jätteille on oikeasti mietitty paikat. Edellisessä keittiössä ei kaikkia paikkoja ollut. Tosin muutamalla pienellä käyttötavan muutoksella paikat oltaisiin saatu. Se vaan jotenkin jäi tekemättä.

Meillä on ollut kahdessa edellisessä kodissa uuni käyttökorkeudella (kahva noin 140 cm korkealla veikkaan) ja tähänkin sitä mietittiin, mutta tultiin siihen tulokseen, että jos saadaan koko keittiö pelkillä alakaapistoilla (tai siis laatikostoilla meidän tapauksessa), niin tingitään uunien ja tiskikoneen käyttökorkeudesta.

Kaksi uunia on todellakin henkilökohtainen pakkomielteeni perheessä, jossa leivotaan kaikkiin juhliin, tehdään mielellään pitsaa ja jouluna paistetaan kinkku ja laatikoita.

Meillä on jo kahdessa edellisessäkin keittiössä ollut lähes pelkästään laatikoita, muutama hassu kaappi. Nyt ei tule yhtään kaappia.

Tiskialtaan täytyy olla syvä ja isohko, että isojen kattiloiden tiskaaminen on helppoa. Kun kuivauskaappia ei ole, astioiden kuivauspaikka täytyy ratkaista jotenkin muuten. Tällä kertaa meille tulee siivellinen tiskipöytä.


Edellisessä keittiössä oli öljytty (ja mehiläisvahattu) massiivipuutaso. Pistorasiat ovat tason ja seinän rajalla ja jäävät koneiden taakse piiloon. Ikean taululista toimi keittokirjahyllynä, mutta myös lieden takana maustehyllynä.


Altaan alapuolella oli kaksi laatikkoa, joita käytimme jätteiden lajitteluun. Kapea 20 cm leveä laatikosto on jätejärjestelmä.


Autenttinen kuva, etummainen roskis on sekajäte ja takana oleva on biojäte (ja yllättäen siellä on tässä kuvassa sekajätettä - roskis oli meille liian pieni, se täyttyi useammin kuin kerran päivässä).


Altaan alla oleva keskilaatikko: metalli, lasi, paristot. Lisäksi varatiskiharjat, juuresharjat, biojätepussit, puhtaat tiskirätit ja kierrätysnestekartongit. Tänne olisi pitänyt ostaa muutama muovilaatikko helpottamaan lajittelua, ei tullut tehtyä.


Sama laatikko, eri suunta.


Alimmassa laatikossa pullonpalautuspullot, kauppakassit ja Soda streamin varakaasu.


Alemmassa roskiksessa säilytettiin muovipusseja, vaikka sen olisi pitänyt olla kierrätysosasto.


Tässä näkyy uunin korkeus. (Ja ihana jääkaappini, jota ikävöin. Ja liitutauluseinä.)

Kodinhoitohuoneasiasta täytynee jatkaa erikseen, koska oma pää on saatava selkeytettyä.16 kommenttia:

 1. Meille on roskikset tulossa ylös, mutta nyt jäin vielä miettimään niiden sijoittelua. Olin tähän saakka ajatellut ne altaan viereen, mutta nyt mietin, pitäiskö ne sittenkin olla villisti saarekkeessa... Ehkä ei kuitenkaan. Meille tulee tällä kertaa uuni ylös, kun sitä ihanuutta en ole vielä koskaan saanut kokea :)Mutta meillä on muutenkin korkea koneseinä. Tuleeko teille nyt kaksi uunia? Hetken harkitsin meillekin, mutta jätin kuitenkin yhteen.

  VastaaPoista
 2. Ja mä jäin myös miettimään, että pitäiskö mun vielä vaihtaa roskis ja apk päittäin!? Uuneja tulee tosiaan kaksi. Keittiö on ekstrakorkea ja ekstrasyvä. Ilman mikroa jatketaan.

  VastaaPoista
 3. Mun ei olis pitänyt enää surffailla blogeja yhtään, palasin jälleen himoitsemaan kierrätyskamoista kyhättyä keittiötä... aaargh!

  VastaaPoista
 4. ^Katoitkohan sä sitä samaa Samin ja Sannan keittiötä, jossa oli se aivan ihana 50-luvun yläkaappi? Mulle tuli kanssa mieleen, että menikö tää nyt siten kuin halusin...

  VastaaPoista
 5. Kiitti, tästä on paljon iloa! Mietin mitä kaappeja/laatikoita kannattaisi sijoittaa L-keittiön kulmaan? Meillä oli yhdessä aiemmassa asunnossa nurkan viereen sijoitettu astianpesukone ja kun luukku oli auki, niin kulmassa olevia kaappeja ei saanut avattua... täytyy siis hieman miettiä mitä kulmaukseen voi sijoittaa ja mitä ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä kulmat on vaikeita. Yhdessä kodissa meillä oli kulmassa klassisesti se patakaappi, jossa oli suht järkevä sisushyrrä.

   Joskushan liesi sijoitetaan nurkkaan. Yksi pesuallas voisi menetellä, menisiköhän jätteenlajittelukin nurkassa, jos suunnittelisi tosi hyvin?

   Poista
  2. Olinkin kokonaan unohtanut sellaisen hyrräkapin olemassaolon, se olisi kyllä ihan varteenotettava vaihtoehto.

   Meillä kaksi isoa ikkunaa rajoittaa hellan sijoittelua, kun liesituuletin ei tietty voi olla ikkunan edessä ja toisaalta ihan ikkunan viereenkään en isoa huuvaa haluasi, kun se sitten blokkaa sivusuunnasta näkymiä ja valoa.

   Poista
  3. Tai tasosta nouseva liesituuletin, kuten me tehdään, kun ei voida (kuvitella) laittaa liesituuletinta yli 4 m korkeuteen. Ja itseasiassa Habitaressa näin ihan tasossa olevan tuulettimen, joka ei edes nouse. Olisinkohan kirjoittanut siitä Hattaraan.

   Poista
  4. Googlasin tasossa olevia tuulettimia: upeita ja ihan mahtava idea! Me tosin ollaan päätetty että keittiön laitteet on se kohta mistä me säästetään, joten tuo ratkaisu ei oikein hintansa puolesta tule kyseeseen. Hienoa, että te saatte sellaisen!

   Poista
  5. Me taas otettiin mahdollisimman edulliset kaapit ja jääkaapit, jotta uskallettiin käyttää induktiolieteen, liesituulettimeen ja ylimääräiseen uuniin rahaa.

   Poista
 6. Itse koen keittiön toimivuuden kannalta tärkeäksi myös työtasojen korkeuden. Olen 183cm pitkä ja uuteen keittiöön sain (vihdoin) työtasot 98 cm korkeudelle. Täällä Hollannissa kun on muutama muukin pitkä ihminen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut aika korkeat työtasot. Yhtä kämppää kun myytiin, jouduttiin seisomaan tasojen edessä, kun yks 150 cm täti oli katsomassa asuntoa. Se olis tarvinu jakkaran, että olis ylettynyt mihinkään...

   Poista
 7. Mä en tainnut nähdä Samin ja Sannan kaappeja ja ehkä ihan hyvä niin :)

  Savolla on kiinnostava tuuletin, Bora nimeltään, joka on integroituna siihen induktiotasoon itseensä. Hintavahan sekin on, mutta ei sitten kuitenkaan niin järjettömän kallis, kun siinä on kuitenkin se induktiokin mukana.

  Meillä on nyt yksi kulmakaappi, jossa sisushyrrä. Vieressä nerokkaasti apk. Tulevaan keittiöön en missään nimessä halua mitään kulmakaappia ja kun oli mahdollisuus, ratkaisin sen sijoittamalla siihen kohtaan ikkunan. Mutta jos kulmakaapilta ei voi välttyä, kannattaa perehtyä niihin sisusvaihtoehtoihin. Olen nähnyt nyt myös sellaisia, joissa on ulosvedettävä rakenne ja se näyttää sitä kulmahyrrää kätevämmältä. Meillä se hyrrä on ainakin ihan tukossa koko ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kuolaan siis tätä keittiönkaappia: http://riuttalaoldschool.blogspot.fi/2013/04/astiakaappi.html

   Toi Savo Bora on se jota viimeksi Habitaressa katselin: http://www.savo.fi/index.php?page=601&lang=1&usertype=1. Sekään ei ole kovin edullinen ja mekanismi vie kaappitilaa, mutta niin vie se T-92:kin, joka meille tulee.

   a

   Poista
 8. Meidän keittiösuunnittelija ehdotti roskiskaappia altaan viereen ja korkealle ja se on kyllä käytännössä ollut todella kätevää juuri tuosta syystä,että roskat saa suoraan leikkuulaudalta roskikseen ja että roskista voi käyttää samaan aikaan kuin joku on tiskialtaalla. Itse en olisi tuota keksinyt, kun jotenkin on niin jämähtänyt siihen, että roskis on altaan alla.

  Meillä on sen verran iso keittiö, että jätin kulman täysin tyhjäksi, jotta sain vetolaatikot kulman molemmin puolin. Keittiömyyjä oli kanssani samaa mieltä, että tuo on jopa käytännöllisempää kuin ne kulmamekanismit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä näin tosta meidän edellisen kodin roskiksesta vielä paremman version yksien kavereiden uudessa kodissa. Tasossa on reiät roskiksen ja bioroskiksen kohdalla ja siistit kannet ja roskat saa kädellä kaapaistua suoraan roskiin.

   Poista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!