perjantai 5. huhtikuuta 2013

Voihan Ikea ja keittiöasioita myös

Aamulla oltiin lasten kanssa vetämässä takkia niskaan, kun keittiösuunnittelija soitti peruakseen ajan, jota olin odottanut kaksi viikkoa. Olin joustava ja sanoin, että voin soittaa ketjun toiseen toimipisteeseen, jos sinne vaikka pääsisi suorilta. Arkisin en oikein työpäivän jälkeen ehdi enää minnekään ja perjantain vapaapäivistä oli jo seuraavakin ohjelmoitu. Olin juuri kaivamassa numeroa toiseen paikkaan, kun suunnittelija soitti takaisin ja sanoi tehneensä järjestelyjä, ettei aikaa tarvitse perua. Lienevät provikalla.

Keittiön suunnitteluun ja hinnan laskemiseen meni aika tarkasti kaksi tuntia. Kaapistot (kuusi metriä alakaappeja) tulevat maksamaan 3700 eli ei juuri mitään kokonaisuuteen suhteutettuna. Koneista tulee aika iso läjä, niistä ehdottomasti kalleimpana liesituletin. Mutta koneissa on vielä varaa valita edullisempia vaihtoehtoja. Kallein yksittäinen asia oli massiivipuutaso. Aloin uudelleen miettiä pitäisikö meidän kokeilla sitä betonitason itse valamista. (Jos jollain on siitä kokemusta, kertokaa!) Lisäksi ihastuin yhteen ulkomaan nettikaupan kaapistoon, josta tulisi mainio saareke. Minulla on viikonlopun ajan aikaa miettiä, halutaanko me ja kannattaako... Ai niin, ja laskelmista uupuu vielä hana, koska sitä en ole ennättänyt miettiä yhtään.

Olen suunnitelmaan tyytyväinen sellaisenaan, nyt pitää lähinnä miettiä, että onko siinä kohtia, joille etsitään edullisempia vaihtoehtoja.

Suunnittelun jälkeen mentiin lasten kanssa (jotka leikkivät kaksi tuntia kärsivällisinä keittiökaupan legoilla!) Ikeaan lihapullille. Ikeaan oli tullut kaikenlaista kivaa pientä. Mukaan tarttui värikkäitä asioita.


Näitä pitkulaisia tarjottimia käytämme usein aamiaispöydässä leivän tarjoiluastiana. Vanha musta on lohjennut kulmasta, joten ostin kaksi uutta tilalle.


Pöllötyynyn kääntöpuoli.


Mikälie muovimatto päätyy joko lasiverannalle tai eteiseen.


Ihana pöllötyynyliina.


Saippuan ostin Jyskistä, jossa poikkesimme myös.
Värikkäät pikkupurnukat tarttuivat myös Jyskistä mukaan.

Ostin myös tällaisen oranssin riippumaton (29,95) ajatuksella, että sille voisi yrittää löytää paikan sisältä jostain tai lasiverannalta!

Tätä keltaista vitriinikaappia tyydyin ihailemaan. Niitä oli Ikeassa kaksi vierekkäin ja se näytti luonnossa kuvaa paremmalta.

Samaten tämä keltainen yöpöytä voisi olla kiva teekupinlaskupöytä ihan oleskeluympäristössä!


13 kommenttia:

 1. Terveiset reissunpäälle iskeneen vatsataudin jälkimainingeista...yök. Mutta me siis tehtiin nuo betonitasot itse, juuri lopulta hinnan takia ja hyvin onnistuivat, oomme olleet tyytyväisiä. Eikä hommakaan ollut ollenkaan hankala, voin antaa vinkkejä sitten jos tosiaan päädytte siihen vaihtoehtoon. Meillä on sellainen vaaleanharmaa, emme sävyttäneet millään mutta huomasin juuri Niittylän lapset-blogia lukiessa, että olivat myös tehneet itse ja sävyttäneet sen tummemmaksi jollain jauheella. Tarkoitus olis lähiaikoina tehdä muistelopostaus keittiörempasta, siihen voin liittää kuvaakin sitten.

  VastaaPoista
 2. Meillä on muuten se sama liesituuletin, joka oli edellisen postauksen kuvassa. Itse haaveilin liesituulettimesta, joka olis ollut katossa (sille olisi pitänyt rakentaa katon madallus) mutta se ei ollut meidän talossa mahdollista, sillä täällä on sprinklerit.

  Päädyimme siis esteettisistä syistä tuohon pöytätasosta nousevaan malliin. Tykkään sen ulkonäöstä tosi paljon, mutta täytyy myöntää, ettei se ole maailman tehokkain. Ajaa kyllä asiansa, älä ymmärrä väärin. Mutta koska höyry nousee ylöspäin, ei (ainakaan meillä) laitteen teho riitä imemään KAIKKEA höyryä koneen sisälle. Jos päädytte samaan laitteeseen, niin osta se versio, jossa on valo. Vaikka se maksaa vieläkin enemmän :-P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Täytyy miettiä mitkä on todelliset vaihtoehdot. Kattoon on yli neljä metriä.

   A

   Poista
 3. Betonitason valaminen on iisiä, jos on tarkat mitat ja on huolellinen. Valuun kelpaa perus S30-betoni, raudoitukseen ihan tavallinen valuverkko (hifistelijät käyttää esim. juotosbetonia ja rst:tä). Valu tehdään päälleen paksun vesivanerin päälle, eli tason pinta on vaneria vasten. Muotin reunojen pitää olla tarkasti tason paksuus, muuten tulee tasosta vino. Verkko kannattaa tukea vaikkapa rautalankavirityksillä valun pintapuolelle (eli siis tason pohjapuolelle). Huolellinen betonin vibraus on tärkeää ja tekee tietenkin pinnasta kauniimman ja myöhemmin helppohoitoisemman (vähemmän siis ilmakuplia). Kuivuminen rauhassa vähintään pari viikkoa, ensin kastellen muovin alla ainakin viikon verran.

  Värjäykseen kelpaa monet eri pigmentit. Itse olen värjännyt mm. rautaoksidilla. En muista suhteita, mutta kokeilemalla selviää kiva tummuus. Kuivuessaan valmis betoni tietty vaalenee.

  Valmiin tason pintapuoli sitten hiotaan esim. 600:aan ja käsitellään jotenkin. Jotkut imeyttävät tasoon esim. parafiiniöljyä, mutta se kyllä haihtuu pikkuhiljaa ja vaatii uuden käsittelyn muutaman vuoden sisään. Vahaaminen tekee pinnasta mukavan käyttää, mehiläisvaha on ilm. ihan jees, itse olen käyttänyt antiikkivahaa. Sekin tietenkin täytyy uusia aika ajoin.

  Olipa sepustus. Toivottavasti oli jotain uutta/apua. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos täsmäohjeista. Mietittiin miehen kanssa, että vois melkein ottaa riskin ja kokeilla itsetehtyä betonitasoa. Jos se menee ihan reisille, sit kaupasta se puutaso.

   A

   Poista
  2. Niinp. Raaka-aineet maksaa alle pari sataa, jos menee pieleen, niin taso on hieno vaikka kesäkeittiössä. :-)

   Poista
 4. Niittylän lapset - blogissa on muistaakseni juttua tuosta betoni-tasosta.

  VastaaPoista
 5. Me tehtiin kyllä omamme hieman mutkat oikoen -tyyliin aiempaan ohjeeseen verrattuna (esim. ei hiottu -pohjavaneri eli tason pinta oli mielestämme tarpeeks sileä jo valmiiksi) ja omasta mielestä kiva tuli silti :)! Eli tästä päätellen rohkaistukaa vaan, homma on aika helppoa!

  VastaaPoista
 6. Lisäkysymykset: voiko 6145 mm pitkän betonitason tehdä yhtenäisenä? Miten muotin vanereiden rajat ei näy? Miten tehdään altaan ja lieden reiät? Mistä tietää paljonko sitä väriä pitää laittaa, jos haluaa tasosta mustan tai hyvin tumman?

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa hurjan pitkältä, itse tekisin kahdesta palasta. Vanerithan ovat about 3m pitkiä, joten saumahan tuollaiseen tasoon väkisinkin tulee. Voihan sen kitata, mutta ongelmana voi olla saada levyt suoraksi toisiinsa nähden. Paino on tuollaisessa myös ongelma: 40mm*2000mm*600mm-taso painaa noin sata kiloa, joten kantajia todella tarvitaan paljon, myös notkahdusvaara on melkoinen pituuden kasvaessa.

  Allas- ja liesipaikat olen tehnyt muottiin valmiiksi, saumapinnan laadulla ei ole ollut juuri väliä, kun altaat on laskettu päältäpäin ja saumat jääneet piiloon.

  Väriesimerkki: nappasin tämän kuvan meidän keittiöstä https://dl.dropbox.com/u/11432906/taso.jpg. Rautaoksidin sekoitussuhde on jotain tyyliin 3% Weberiin S30-betonissa. Yhdelle ystävälle tein tasot 4% suhteella, väri on tuolloin jo huomattavasti tummempi. Kuva on inasen luontoa tummempi.

  VastaaPoista
 8. Siksi me ollaan oltu epäileväisiä betonitasosta, kun se on niin pitkä tila, mutta massiivipuukin pitää tehdä kahdesta osasta. Hieno Eero teidän taso ja kaunis keittiö muutenkin!

  A

  VastaaPoista
 9. Lisää kommentteja saa antaa betonitasoasioista ja kiitos vielä Eero ja Kaardemumma. Tällä viikolla taidetaan alkaa. Jännittää!

  VastaaPoista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!