tiistai 16. heinäkuuta 2013

Betonitaso under construction

Nyt ollaan miehen kanssa betonitasojen (3 kpl) kanssa hyvässä vauhdissa. Aamupäivällä kävi naapuri kurkkimassa rautojen ripustusta ja muotin rakennetta. Minä oliiviöljysin (ei ollut extra virginiä) vanerit, mies laittoi silikonit saumoihin jo aamulla.

Meidän kanssamme täällä häärii valokuvaaja, joka tekee lehtijuttua betonitasojen tekemisestä "meni syteen tai saveen". Meinasi mennä. Laskin etukäteen rautaoksidin määrän tarkaan, mutta kun ensimmäisen tason betonit olivat muotissa ja olimme alkaneet tehdä toista aloin miettiä, että miksi rautaoksidia on niin paljon jäljellä. Minulle oli sattunut mittayksikkövirhe, olin laskenut pakkauksia, mutta mitannut kiloja! Kohtalokas virhe. Määrä oli vain kolmannes oikeasta. Mietimme miehen kanssa hetken, että teemmekö sitten vain harmaita tasoja, mutta yllätyksekseni MIES sanoi, että kaavitaan kaikki pois ja aletaan alusta. Mies siis teki siinä välissä toisen tason, minä kaavin ekasta betonit pois ja pesin tason ja harjasin raudat.

Nyt alkaa kaksi tasoa olla aika lähellä valmista, kolmas, se isoin, jossa ei ole yhtään reikää, on tekemättä. Menen nyt takaisin miehen avuksi. Kävin vain mustine rautaoksidisormineni purkamassa kameran ja kirjoittamassa tämän. Projekti jatkuu...Vikassa kuvassa olen lappanut muotin melkein tyhjäksi. Ollaan me hulluja!

18 kommenttia:

 1. Mä näytän tämän tekstin miehelle, mikäli saan vielä kuulla marmatusta jostain ideastani...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ;) Ja se oli mies, joka sanoi, että kaavitaan pois. Mutta se arvasi mikä marmatus olisi tullut, jos taso olisi ollut todella vaalea...

   Poista

 2. Heh, Satu!

  Paljon itsetehdylle ja ostetulle (saako tuollaisia edes valmiina, etenkin teidän keittiön kokoluokassa?) tulee hintaeroa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se massiivipuutaso, joka oltais otettu olisi ollut lhes 3000 euro, koska se on superleveä, superpitkä ja erikoistumma.

   Betoneihin ja rautaoksidiin on kai mennyt vähän toista sataa euroa. Vibran vuokra on jotain. Kalleimmat on noi vesivanerit, joista muotit tehtiin, ehkä joitan satasia yhteensä. Ne kierrätetään kompostiksi, jonka mies rakentaa. (Sillä on visio.)

   Poista
 3. Odotan malttamattomana kuvia valmiista pinnasta...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muakin jännittää. Ja me ollaan tänään opittu varsin paljon yrityksen ja erehdyksen kautta. Vielä on hommaa jäljellä, mies sekoittaa vikaa betonisatsia, että saadaan muotit täyteen.

   Poista
 4. Huh, onneksi huomasit noinkin aikaisin ja ehditte vielä tehdä uusiksi. Voin kyllä tulla teille joku päivä apupojaksi jos vielä tarvitsette tai sitten johonkin muuhun hommaan, ainakin tapetointia haluaisin oppia, meillä ei ole juuri tapettia ollut, joten sitä taitoa en ole päässyt oikein opettelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinkopahvitusta ja laatoitusta olis seuraavina tarjolla, sit tapetointia ja betonipintaista suihkutilaa...

   Poista
 5. On ollut todella mielenkiintoista seurata betonitasojenne valmistumista, hieno idea ja lopputulos on varmasti näyttävä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toivotaan parasta. Olis ehkä pitänyt harjoitella jollain pienemmällä...

   Poista
 6. Vau! Toivottavasti onnistuvat! Värikin näyttää kivalta.

  VastaaPoista
 7. Moi, toivottavasti olette tyytyväisiä lopputulokseen.

  Tosta raudoittamisesta sen verran, että jos raudoitusta käyttää, niin helpoiten sen asentaa niin että levittää muotin pohjalle ensin massaa puoleenvälliin asti - tai vähän ylikin - ja sen jälkeen laittaa raudoituksen päälle ja loput massat siihen päälle. Massan pitää toki olla paksua, ettei raudoitus valu pohjaan, mutta niin massan pitää muutenkin olla kun tehdään tasoja. Mitä vähemmän vettä, sen vahvempi taso.

  Olen jenkeissä tehnyt mm noita betonitasoja työkseni muutaman vuoden ja sieltä ammentanut käytännön kokemusta. Jos massat sekoitetaan useammassa erässä ja etenkin jos massa on pigmentillä värjättyä, niin ehdottomasti suosittelen massan sekoittamista kerralla niin paljon, että muotin pohja - eli tason näkyvä puoli - täyttyy. Näin saadaan tasaisesti värjätty pinta ja säästytään ikäviltä yllätyksiltä kuten värieroilta yhtenäisellä pinnalla. Tätä on tosi vaikea tehdä, jos raudoitus on siinä tiellä.

  Raudoituksen voi myös jättää kokonaan pois, jos käyttää esim. hamppu-, juutti tai lasikuitua seoksessa. Tämä vähentää myös tason painoa ja ehkäisee mikrohalkeamien syntyä.

  Toivottavasti muistitte vibrata muotin ja huolella!?

  Itse teen tasot lähes poikkeuksetta aina 'on site' eli suoraan kaapistojen päälle lopulliselle paikalleen. Ei tarvii nostaa painavia tasoja eikä tasot ole tiellä kuivumisen aikana - eikä varmasti tule mittausvirheitä. Tämä tapa vaatii sitten vähän enemmän lopputyöstö taitoja, mutta mistään rakettitieteestä ei ole kyse.

  Laittakaa kuvia kun tasonne ovat valmiit. Googlailin tässä aikani kuluksi betonitasoja ja päädyin blogiinne. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tässä oli muutama sellainen vinkki, jotka olisi pitänyt kuulla etukäteen. Kantapään kautta ollaan opittu.

   Me ollaan sitä mieltä, että ekat betonierät olivat liiankin kuivia ja vasta vika satsi oli oikean tuntuinen. Määrä oli niin iso, että se oli pakko sekoittaa erissä. Me mietittiin sitä, että oltais laitettu ekasta erästä massaa jokaisen muotin pohjalle, mutta ei sit tehty. Meillä oli aika selkeä värin sekoitussuhde ja uskallan sanoa, että erät on aika samanväriset.

   Raudoituksen ripustus olisi ehdottomasti kannattanut tehdä juuri noin.

   Me vibrattiin, muttei varmaan tarpeeksi. Olisin kiitollinen jos joku kertoisi kuinka se olisi pitänyt tehdä... Onko jälkiviisautta ihanampaa?

   Kaikesta huolimatta niistä tuli ihan käyttökelpoisia, vähän reikäisiä tosin. Tokalla kerralla menisi jo paremmin.

   Poista
  2. Moi, laitan vielä muutaman vinkin, jos teette joskus uudestaan noita tasoja.

   Tavoitehan on tehdä hyvännäköistä ja käytännössä toimivaa ilman että joutuu tekemään kummankaan suhteen kompromisseja. Eniten varmaan sattuu juuri noita ilmakuplien muodostumista näkyville pinnoille, jotka sitten muistuttavat olemassaolostaan joka kerta kun tasoja pyyhkii.

   Ilmakuplien jättämiä reikiä ei pitäisi ainakaan sellaisilla pinnoilla olla, joilla käsitellään elintarvikkeita. Tuppaa noi bakteerit saada kasvupintaa niistä koloista.

   Asian voi ehkäistä käyttämällä hyvää hienojakoista massaa niin kuin te käytitte ja tekemällä ensimmisen valun huolella. Kun valu kaadetaan muottiin, niin se painellaan sormilla (hanskat käteen!) kaikkiin nurkkiin kunnolla ja tason pohjan voi esimerkiksi kaulimella jyrätä tasaiseksi. Ilmakuplat lähtevät kyllä pois ja viimeistään sitten kun on esim. epäkeskohiomakoneella täryttänyt sivut ja pohjan. Tämän takia kannattaa valut rakentaa sellaiselle työtasolle, joista pääsee altakäsin täryttämään suoraan muottia - ei työtasoa. Lattialla makaavaa muottia on vaikea täryttää.

   Jos niitä ilmakuplia kuitenkin esiintyy valmiilla pinnalla niin vieläkään ei ole myöhäistä korjata virheet. Siitä vaan sekoittamaan pieni määrä samaa S30 laastia ja sekaan samaa pigenttiä. Jättäkää laasti juoksevaksi. Sitten vaan painelette sitä laastia koloihin lastalla ja annatte kuivua. Muutaman tunnin päästä voi hioa koneellisesti. Tämän jälkeen sitten pintäkäsittelyt eli kosteussulku ja kiillostus siihen asteeseen kuin itse haluaa.

   Keittiön tasoja ei voi jättää huokoisiksi muuten taso imee kaikki pöpöt, rupee haisemaan epämiellyttävältä ja muuttuu laikukkaaksi. Pinnan saa täysin nesteen ja hapon läpäisemättömäksi ja juuri niin hohtavan kiiltäväksi tai mataksi kuin haluaa.

   Poista
  3. Kiitos! Taidetaan tehdä pinnalle jälkikäsittely.

   Poista
 8. Tervehdys, hyvä tässä on huudella kun tasot on valmiina jo, mutta yleensä kun tekee yhden betonitason niin haluaa tehdä lisää. Ja jotta seuraavien tasojen valaminen ja käsittely olisi helpompaa niin nykyään ne voi helposti valaa suoraan paikalleen valmiiden reunamuottien avulla.

  Olen itsekin ollut useamman kerran siinä tilanteessa että pyrin löytämään helpon ja hyvän tavan tehdä keittiöön betonitasot. Viimeisimpään asuntooni löysin erinomaiset työkalut tehdä tasot paikallaan valettuna.
  Tilasin reilu vuosi sitten omaan keittiöön jenkkilästä muotit ja muutaman muun apuvälineen valmistajan valikoimasta, tasot onnistuivat erinomaisesti.
  Nyt olen kyseisten tuotteiden maahantuoja, sen verran hyviä materiaalit ovat. Tämä tuntuu varmasti mainokselta, mutta kuten kerroin olen itsekin ollut muutaman kerran vuosien saatossa ihmettelemässä että miten ja mistä betonitasot voisi tehdä helpommin ja miten ne käsitellään. Nyt haluan ehdottomasti avata betonin ja sen käsittelyn kovinkin salaisena pidettyä maailmaa, eli olemme täällä auttamassa ja neuvomassa miten tasoja voi tehdä. Betonissahan on mahtavaa se, että vain mielikuvitus on rajana.

  Otin muutaman kommentin ja kysymyksen tuolta edellisistä kommenteista/ vastauksista joihin halusin vastata:

  Betonitason tukeminen onnistuu helposti siihen tarkoitetulla lasikuituverkolla ja pidikkeillä jotka nostavat verkon juuri oikeaan korkeuteen, verkon asennus tapahtuu ennen valua. Lasikuituverkossa on reikiä jonka läpi betoni valuu kun betonia laitetaan tasolle. Näin et tarvitse raudoitusta tai virityksiä tukeaksesi tasoa. Verkko on juuri oikean syvynen, 61cm ja sitä voi leikata keittiösaksilla.

  Kun taso valetaan paikallaan niin liippaaminen (pöytäpinnan sileäksi tasottaminen) onnistuu erittäin helposti eikä ilmakuplia jää tason pintaan joita pitäsi paikkailla jälkikäteen. Kun muotit irroitetaan etureunasta ja jos niissä on reikiä, löytyy tuotevalikoimasta myös hyvin yksinkertainen paikkausaine. Myös rakennetta vahvistavia kuitusekoituksia on (liqui crete sekoite) jotka antavat lisätukea tasolle poistavat ilmakuplia seoksesta jolloin voidaan varmistaa etureunan reiättömyys.

  Betonin käsittelyyn on neljä eri vaihtoehtoa joista kolme on vesiohenteisia eivätkä päästä käsittelyn jälkeen koskaan mitään betonin sisälle. Tasoa ei siis tarvitse huoltaa tai käsitellä jälkikäteen koskaan. Taso jää betonin tuntuiseksi eikä ime mitään sisäänsä. Tästä on olemassa myös testivideo sivuillani. http://fi.zcounterform.fi/page/3/videot

  Jos haluatte lisätietoja tai ohjeita voitte soittaa tai meilata, yhteystiedot ja tuotteet löytyvät osoitteesta www.zcounterform.fi ja kuten kerroin, haluan tehdä niiden elämän helpoksi jotka haaveilevat betonisista keittiötasoista. Olemme täällä auttamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihan nyt just ei hinguta uutta tasoprojektia, oli tässä sen verran yritystä ja erehdystä. Vaikka tasot on nyt ihan jees. Jo kaksi kaveria on kysellyt voitaisko tehdä taso niillekin.

   Neuvot ovat aina tarpeen ja veikkaan, että kun joku onnellinen googlaa tänne, pystyt auttamaan ja neuvomaan meitä enemmän!

   Poista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!