sunnuntai 4. elokuuta 2013

Kruunuvuori


"Laajasalon länsirannalla sijaitsevan Kruunuvuoren rantakallioilta aukeaa esteetön merinäköala kohti Helsingin keskustaa. Aarniometsän keskellä lepää nykyään kymmenkunta pääosin jo rappeutunutta huvilaa. Alue kuului alun perin Uppbyn kartanoon, jonka maita vuokrattiin 1880-luvulta alkaen Helsingin säätyläisille huvilapalstoiksi. Kesänvietto huvilalla oli tuolloin tulossa muotiin.

Vuonna 1906 Uppbyn kartanosta erotettiin Hålvik-Håkansvik-niminen tila Cygnaeuksen perheen kesäpaikaksi. Alueelle rakennettiin useita huviloita. Kuusi vuotta myöhemmin tila myytiin saksalaissyntyiselle kauppaneuvokselle ja Saksan konsulille, Albert Goldbäck-Löwelle, joka nimesi sen Kissingeksi. Konsulin oma Villa Kissinge tuli tunnetuksi Helsingin seuraelämässä.

Toinen maailmansota mullisti leppoisan kesänvieton. Saksan hävittyä sodan Suomessa asuneiden saksalaisten omaisuus luovutettiin Neuvostoliitolle, myös Kissinge. Suomen Kommunistinen Puolue sai kuitenkin vuokrata huviloita eturivin jäsentensä virkistyspaikaksi. Vuonna 1955 Neuvostoliitto myi Kruunuvuoren huvila-alueen vuorineuvos Aarne Aarniolle, joka kaavaili sinne kerrostaloja. Kun kaupunki ei myöntänyt rakennuslupaa, huvilat jätettiin oman onnensa nojaan Aarnion Palkki Oy:n työntekijöiden kesäasunnoiksi. Talojen vähitellen rapistuessa Kruunuvuori on lähes autioitunut.

Kruunuvuoren surumielinen idylli katoaa pian, sillä läheisen öljysataman paikalle suunnitellaan Kruunuvuorenrannan asuinaluetta kymmenelle tuhannelle asukkaalle."


Olimme eilen retkellä katsomassa Kruunuvuoren huviloita, tai sitä vähää, mitä niistä on jäljellä. Voin kertoa, että retki ei ollut tunnelmaltaan hilpeä, vaan huvila-alue aiehutti turhautumista, kiukkua, haikeutta ja surua.

Kävelyreitin löysimme täältä. Ja suuntasimme hyvistä ohjeista huolimatta ensin neloseen eli Villa Hällebohon. Se näytti miltei asutulta. Siitä saisi kunnostamalla ihanan kodin tai kesähuvilan. Talo ei ole mitenkään lohduttomassa kunnossa ainakaan ulkoa katsoen. Ovet ovat yhä lukossa ja ikkunoiden eteen on naulattu lautoja.

Täältä löytyvät Helsingin kaupungin suunnitelmat alueelle. Nykyisessä suunnitelmassa asutus olisi tulossa öljysataman alueelle ja huviloiden Kruunuvuoren alueelle tulisi virkistysalue. Eli Helsingin kaupungin suunnitelmat ovat varsin positiivisia. Aarnion perikunta vastustaa virkistysalueen laajuutta ja perää yhä rakennusoikeutta alueelle, jotta saisivat maksimoitua myyntitulonsa alueesta. Museovirasto on ilmeisesti ainakin MIETTIMÄSSÄ Hällebon ja parin muun rakennuksen suojelua. Sillä asialla olisi KIIRE. Jos on joku asia, josta lähtisin barrikaadeille ja olisin valmis kytkemään itseni jonnekin kiinni, niin se olisi vanhojen talojen suojelu.

Talot ovat romahtaneisuudestaan, graffiteista ja juhlien jäljistä huolimatta jotenkin yllättävän vähän turmeltuja. Paitsi uunien luukut ja ovenkahvat ovat kaikki lähteneet harrastajien mukaan... Me emme koskeneet mihinkään. Puutarhurin huvila oli ainoa, jossa kävin kuvaamassa myös sisällä.

Tässä vielä yksi linkki vähän vanhempiin kuviin.


Perhe metsässä.


Villa Hällebo.


Villa Hällebo rannasta päin.


Kruunuvuoresta on upeat näkymät Helsinkiin.


Jonkun hieno katselupaikka, Kulosaaren kasino taustalla.


Villa Kissinge.


Puutarhurin huvilassa odotti Uuden päivän aamu.


Puutarhurin huvilan keittiössä.


Katsokaa näitä maalauksia. Suurin ihme on se, että graffititaiteilijatkin ovat ymmärtäneet jättää tämän huoneen rauhaan! Kaikki maalaukset olivat koskemattomia.Ikkunan alareunasta kuvatessa näkyi yläkerran sängyn täkki ja taivas.


Koiran hauta.


Lilla Kronbergissä on ollut kahvila.


Lilla Kronberg.


Lilla Kronbergin lähes ehjä kuisti.


Rantakallioilla on paljon kirjoituksia.Söimme eväät rantakalliolla ja suuntasimme sen jälkeen pikkuserkkulaan läheiseen saareen. Lapset saivat nauttia sekä Helsingin että New Yorkin pikkuserkkujen seurasta ja pääsivät mm. ensimmäistä kertaa ikinä purjehtimaan  ja vielä ihan lapsiporukassa.


Pikkuserkukset yhdeksän, seitsemän, kuusi ja neljä.

6 kommenttia:

 1. Me kävimme myös kesällä katselemassa autioituneita rakennuksia, kävin vierailemassa mm. Laukaan aseman ympäristön rakennuksissa, jotka ovat romahtamispisteessä. Siellä tulee kovin alakuloiseksi ja turhauttaa se miten upeita rakennuksia haaskataan suotta.
  Puutarhurin huvilan maalaukset toi mieleen Hemulin talon, Hemulihan maalaa myös kasveja seinilleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä jaksan hämmästellä sitä, että nuoriso ei ole pilannut puutarhurin talon maalauksia.

   Poista
 2. Voih, mikä rikos päästää hienot talot tuohon kuntoon! Suututtaa ja surettaa kun tuollaista näkee...

  VastaaPoista
 3. Surullinen tuo Kruunuvuoren kohtalo. Olen monesti unohtunut pitkäksi aikaa läppärin ääreen katselemaan autiotalokuvasivustoja, esim Unohdetut muistaakseni on aika vaikuttava.

  Mutta purjehtiminen on kivaa! Lapsilla oli varmaan mahtava reissu!

  t. Undine

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä seurailen myös muutamia autiotalosivuja. FB:ssä myös.

   Poista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!