perjantai 9. elokuuta 2013

Ulkopuoliasiaa

Meillä kävi eilen meidän vanhojen talojen guru katsastamassa talon ulkopuolen, jotta hän tekee tarjouksen ja suunnitelman ulkopuolen kunnostamisesta. Sitten me laitamme paperin edelleen museovirastoon ja anomme korjausavustusta. Korjausavustukset tuntuvat liikkuvan 5000 ja 20 000 euron välimaastossa. Meidän ukopuoliprojekti voi pahimmillaan olla kuusinumeroinenkin. Riippuu siitä paljonko joudutaan tekemään hirsitöitä ja vaihtamaan ulkolaudoitusta ja vuorilautoja. Myös maalinpoistamistekniikka vaikuttaa projektin kestoon ja siis myös kustannuksiin. Kyllä vähän hirvittää! Toki ei siis vielä olla saatu sitä lopullista kustannusarviota.

Millä teidän muiden puutaloista on irroitettu maali? Guru oli ensisijassa sitä mieltä, että rapsutusta ja speed heateria, mutta se vaan on niin äärettömän hidasta. Perehdymme myös siihen, olisiko soodapuhallus vaihtoehto. Ja maaliksi pellavaöljymaalia ohuina kerroksina. Tämä kesä olisi ollut sään kannalta loistava, saa nähdä miten ensi vuonna. Guru sanoi, että hän on ilman kosteudesta todella tarkka maalausasioissa eli ei maalata jos on liian kosteaa. Ja projekti saattaa viedä koko ensi kesän.

Teimme vielä varasuunnitelman mitkä paikat ainakin tehdään ensi kesänä, jos museovirasto kitsastelee avustuksen kanssa ja meillä ei ole varaa koko talon kattavaan projektiin. (Täytyy varmaan taas alkaa lottoamaan.)

Tässä kuvia niistä surkeimmista kohdista.


Portaiden kaide on kiinni ihan kohtuullisen kokoisella pultilla.


Pientä sammaloitumista keittiön portaikossa.


Rännejä puuttuu ja olemassaolevissa on korjaamista ja muoviset vaihdetaan peltisiin.


Kiviportaan ja talon välissä on nyrkinmentävä kolo, josta saattaisi päästä melkein olohuoneeseen saakka...


Samasta nurkasta maalit ovat lähteneet pahimmin ja laudoitus on alkanut mennä huonoon kuntoon.


Kodikas pikku rihmasto.


Maali roikkuu kuin joku kangas tai muovi.


Puuyksityiskohtia joudutaan varmaan myös uusimaan.


Tippalistat pitää vaihtaa koko talossa.


Pientä lahoa.


Maa on todennäköisesti kohonnut vuosien saatossa niin paljon, että hiekan alla on se oikeasti alin askelma.


Kissanluukku on maanpinnan alapuolella.


Etelän puolen seinä on lahoin.


Eteläseinällä osa laudoista on korvattu levyillä.


Ylempänä on alkuperäistä laudoitusta ja alempana uudempaa.


Laudoituksessa on muutama reikä.


Tässäkin laho lauta.


Tässäkin näkyy vähän kivijalkaa.


Laudoitus on valahtanut ihan vinoon.


Tämän päivän projekti. Maanmittari kävi (yksin) tekemässä uuden rajankäynnin. Viime kerralla (eli syksyllä) täällä oli varsinainen entourage, eikä mittaajalla työrauhaa. Mittaus piti tehdä uudelleen, koska talvella lumiaura oli tökännyt tämän pyykin ruttuun ja sitten oletamme, että joku auto oli ajanut renkaansa siihen rikki, saanut raivarin ja kiskonut sen maasta (jos joku on näitä joskus irrottanut, tietää, että niissä on pitkä varsi, takertuvat väkäsen ja irroittamiseen tarvitsee voimaa) ja nakannut pusikkoon. Nyt sitten kunnan kustannuksella laitettiin uusi. Me oltiin miehen kanssa pidetty reikä auki ja maanmittari ei ollut vielä ehtinyt poistaa koordinaatteja mittalaitteelta. Homma oli siis nopea.

16 kommenttia:

 1. Muutama kuva vois olla yhtä hyvin meiltä.

  Me laitetaan varmaankin museoviraston hakuun tänä vuonna ikkunat ja hirsikorjaukset. Pitäis vaan nyt ensin kartoittaa kaikki vauriot..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me tiedetään paikat missä on vaurioita, mutta niiden syvyyttä ei tiedetä. Sitten joskus olis ovet, ikkunat ja katto.

   Poista
 2. Ohhoh, ompas teillä urakkaa tiedossa, mutta lopputulos on varmasti todella hieno!

  VastaaPoista
 3. kylläpäs onkin hommaa ja varmasti maksaa hunajaa....toivotaan, että saatte kaiken mahdollisen avustuksen.
  Mutta mietippä sitä, kun talo on valmis....on se sitten vaan ihana..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun mä katson noita kuvia, mun pitää varmaan tehdä ulkona vielä toinen kiekka, sillä siellä on myös paljon ehjää (ehjännäköistä) ja hyväkuntoista.

   Poista
 4. Meillä pieni talo, mutta korjausten laatu suunnilleen samanmoinen. Avustuksia tuli 1200e ja aikaa 3v tehdä.. Kyllähän sillä maalit sai, ja pari purkkia ikkunakittiä. Loput sitten omasta pussista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässäkin (ihan niin kuin puutarhaosassakin) kustannusarvion isoin kulu tulee olemaan miestyö. Vaikka miehen kanssa ollaan mahdollisuuksien mukaan mukana, se on kallein osa. Kovasti toivon, että ulkopuoli vaihtaisi värityksen kerralla. Mutta talo on niin iso, että jos kesä on sateinen, tässä kestää.

   Poista
 5. Huh, varsinainen reality check tuo kuvakavalkadi. Tulen aina sitä katsomaan, kun vanhan talon kaipuu käy liian kovaksi. No okei, MIKÄÄN ei lievitä sitä, mutta hyvä aina välillä nähdä, ettei se vanhassa talossa asuminen pelkkää kahvia ja pullaa ole. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun taitaa oikeasti olla pakko ottaa se toinenkin kuvasarja suht hyväkuntoisista kohdista.

   Poista
 6. Meillä mentiin rapsutuksella. Vain selkeästi irtoavat maalit rapsuteltiin ja ne kohdat missä raappa ei tehonnut lateksiin, jätettiin raappaamatta. Katotaan kuinka käy. Yllättävän moni kohta mistä ajateltiin, että vaihtoon menee, olikin hyvässä kunnossa kun sai vähän raappausta. Pikkasen vaihdettiin ulkovuorausta ja koristelistoja, mutta todellakin vähemmän kuin otaksuimme.

  Että tsemppiä, urakka vaikuttaa nyt ehkä toivottomalta, mutta kyllä se on vaivansa väärti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millä te maalasitte? Kun uskalsitte jättää lateksin alle.

   Poista
  2. Uulan petroliöljymaalilla. Lateksia on tosiaan alla niissä paikoin missä se oli todella lujassa. Jos rupeaa irtoilemaan, niin korjataan sitten.

   Poista
  3. Guru oli vastahakoinen edes puhumaan petrooliöljymaalista, pellavaöljyllä mennään.

   Poista
 7. Näyttää isolta urakalta. Hidastahan se on vanhan talon kanssa teki mitä tahansa, kun se pitää tehdä oikein. Mitkään väliaika- ja huonot ratkaisut eivät kannata. Tsemppiä urakkaan!

  Meilläkin on jossain vaiheessa edessä, kuten kaikissa vanhoissa taloissa, mutta taidamme päästä kuitenkin suhteellisen vähällä. Rapsuttamalla se maali lähtee :)

  Mitä olette aikoneet noiden vuorilautojen kanssa? Uusia kokonaan vai sahauttaa korjausosia vanhan mallin mukaan?

  VastaaPoista
 8. Ei missään nimessä uusita kokonaan. Vain sen verran kun on pakko. Pyritään tekemään niin hyvin kuin voidaan, että huoltoväli olisi pitkä. Ränniprojekti on olennainen osa.

  VastaaPoista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!