sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Kun lattia on liian valkoinen

Nyt on tilaisuus katsella, miltä näyttää vanha puulattia kun se on kertakaikkiaan liian valkoinen. Ja miksikö maalasin? No siksi, että toinen puolikas samasta lattiasta on jo maalattu kahdesti samalla valkoisella (tai siis eihän tämäkään väri ole mikään vitivalkoinen, vaan aavistuksen sävytetty). Yritin maalata nyt tämän yhden kerroksen niin peittävästi, että voisin siirtyä jo seuraavassa kerroksessa harmaaseen, josta tulee lattian lopullinen väri.

Uunit on maalattu, puolet välitilasta on kaakeloitu, lattian paikkaus on työn alla. Uusi oviaukko odotuttaa itseään ja katon pesu on kesken.

Huomisiltana voisi ehkä olla harmaan lattian ensimmäisen puoliskon vuoro. Katsotaan ehdinkö siihen saakka huomenissa.


Uuni on hyvin vaalea helmenharmaa.


Elegantti johtoviritys johtuu siitä, että keittiö-olohuoneessa ei ole tällä hetkellä ollenkaan sähköä.


Vanhojen ovien kermanvaaleus korostaa lattian ylivalkoisuutta.


Tässä korostuvat lattian kittaukset. Lisäksi nuo tummat kohdat tahtovat tulla maalista läpi. Olin nenä lattiassa, mutta ne eivät haise tupakalta, öljyltä, tervalta tai savulta. Ei miltään erityiseltä. En oikein ymmärrä mitä ne ovat.


Valkoista. Ja minulle kävi tietenkin klassikko. Maali loppui, kun maalaamatta oli 2-3 m2.


On se valkoinen. Ja kolhuinen. Mietin tänään, että olisiko lattiaa pitänyt sittenkin hioa enemmän. Mutta en oikein tykkää ajatuksesta, että satavuotias lattia olisi ihan sileä. Joutuisimme aina selittämään, että kyllä tämä lattia on ihan alkuperäinen, talon vanhin ja se olisi samannäköinen kuin viime vuonna Starkista haettu lattia poikien huoneessa. Onko tyhmä näkökulma?

22 kommenttia:

 1. No ehdottomasti vanhassa lattiassa saa ja pitää olla elämän jälkiä. Ihan turha tehdä siitä uuden näköistä!

  Vaalean harmaa on mun mielestä ihana väri vanhan talon lattiaan. Valkoinen on vaan niin valkoinen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KIitos rohkaisusta. Välillä aina epäilyttää kaikki omat valinnat.

   Jännittävää, mutta tämä remontti on muuttanut minua yllättävän paljon.

   Poista
  2. Just katselin Siltakulman Marin uusia kuvia, ja hän oli maalaillut kaiteita kermanvalkoisella. Sellainen istuu vanhaan taloon niin paljon nätimmin kuin ihan vitivalkoinen. Toki nämä ovat makuasioita. =)

   Poista
 2. Minusta vanha saa ja pitää olla vanhan näköinen. Eletty elämä ja käyttö saa ja kuuluu näkyä. Ehdottomasti lattia lommoineen kuin uuden karhea tai sen veroinen.

  Minunkin makuun lattia on turhan valkoinen, mutta en ehkä jaksaisi uusiksi maalta jo olisi oma. Tiilet oli kiva idea uunin eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uunin edessä oli betonikakku, mutta kun mies nakutteli sen (ne) irti, alla olikin vanhoja tiiliä, varmaan sen aiemman uunin rungosta. Kun me nähtiin ne vanhat tiilet, päätimme hankkia muutaman (25 tarkalleen ottaen) lisää, ja muurata ne siististi (mutta rennosti) paikoilleen. Vanha laasti oli ihan murusina, joten mies joutui irrottamaan myös osan vanhoista tiiilistä. Ja mokoma onnistui putsaamaan juuri tämän kuvissa olevan uunin tiilet vähän liiankin puhtaiksi. Eivät meinaa näyttää enää vanhoilta. Liika siivoaminen ON pahasta.

   Poista
 3. Kolhut on hyviä, väri tosiaan ei ehkä ihan paras. Tiilet inspiroi mua juuri nyt tosi paljon, mietin saisinko toteutettua jonkinlaisen pienen sydänmuurin vanhoista tiilistä meille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä mietin kanssa sisiko niitä vielä jonnekin. Ehkä piharakennuksen saunaan sit joskus.

   Poista
 4. Yhdyn edellisiin: hienoja ovat kolhut lattiassa!

  VastaaPoista
 5. PITÄÄ olla ajan patinaa ja elämän koloja. Kaunis kolhuisena <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Huomaan suhtautuvani suojelevasti poikien uuteen lattian, näitä vanhoja ei tarvitse varoa.

   Poista
 6. Me asustellaan 10 vuotta nuoremmassa talovanhuksessa ja eletään myös unelmakotiprojektin kanssa:) valkoiset lattiat antavat kolhuineen ihanasti valoa! kirjoittelin aiheesta myöskin äskettäin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun uusi oppini on, että vaalea ja valkoinen eivät ole synonyymejä. En usko, että maalaan enää mitään valkoisella. Tai ehkä listat melkein valkoisella.

   Poista
 7. Lattiasta tulee varmasti upea kolhuineen kaikkineen! Meilläkin on syksyllä edessä vanhan (jos vaan löytyy edellisen asukkaan asentaman laminaatin alta kokonainen ja käyttökelpoinen) tai uuden lankkulattian maalaus. Olen aina haaveillut valkoisesta lankkulattiasta, mutta nyt saatamme kuitenkin kallistua hyvin vaaleaan harmaan sävyyn. Jotenkin on alkanut hirvittää, onko valkoinen sittenkin liian kova ja kylmä. Odotan innolla nähdä kuvia, kun lattiaprojektinne on valmis! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Harmittaa, kun eilen jäi valkoinen vähän vajaaksi. Mutta katsotaan, jos silti pääsisi aloittamaan jo harmaankin.

   Poista
 8. Meillähän lattiaa ei edes pakkeloitu mitenkään, hiottiin ja maalattiin. Ja kaunis se on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän oli pakko paklata, kun joku oli raivonnut lattiaan ihan 1-2 cm syvyisiä kuoppia. Ei pikkunaarmuista olisi ollut väliä.

   Poista
 9. Hieno siitä tulee, kolhuineen kaikkineen aina parempi.
  Hih, näen mielessäni kuinka olet konttinut siellä nuuskimassa lattiaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se näytti juuri niin naurettavalta kuin osaat kuvitella, mutta ei tullut edes mitään pientä tuoksun häivähdystä, joka olisi kertonut mitä se tumma on. Otin eilen kuviakin siitä kuinka rumasti se puskee läpi.

   Poista
 10. Jollei vanha näytä vanhalta, niin mistäs sen sitten vanhaksi tunnistaa?
  Me myytiin oma rmt-asumuksemme, jonka köökin lattia oli vajaat 60 vuotias lakattu ja voimakkaasti kellastunut (lähes konjakki) mäntylautalattia. Siinä oli sen tuhannen koloa ja naarmua ynnä kupertuneet laudat.
  Uudet asukkaat sitten hiovat sen sileäksi ja valkaisivat. Eipä tiedä enää vanhaksi lattiaksi.
  Museokohteissa aina ihaillaan kaikkea vanhaa, mutta sitten koteihin ylikorjataan, miksköhän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää onkin isompia filosofisia kysymyksiä. Miten talossa pitää näkyä ikä? Täytyykö sen näkyä myös kulumana eikä vain tyylinä? Tästä pitänee kirjoittaa pitemmin ihan erikseen!

   Poista
 11. Nämä ovat niitä makuasioita... ;) Itse en voisi olla tyytyväisempi valkoisella lakkaöljymaalilla maalaamaani olohuoneen/ruokahuoneen lattiaan. Pidän kyllä muidenkin huoneiden vaaleanharmaista Betolux Akvalla maalatuista lattioista, mutta eivät ne valitettavasti yllä samaan lopputulokseen lakkaöljymaalilattian kanssa. En halua jälkiviisastella, mutta väkisinkin tulee mieleen, että toisella maalilla olisi valkoisesta voinut tulla erinäköinen... Skruput ja naarmut, naulanreiät ja kolot (ei liian syvät) kuuluvat toki vanhan lattian luonteeseen - älä niistä huoli :)
  Mustaa mönjää oli muuten meilläkin makkarin lattiassa ja se puski sieltä kahdenkin kerroksen läpi krakeloittaen maalipintaa. Minusta sekään ei ollut niin vakavaa - sattui jäämään juuri maton alle... ;D

  VastaaPoista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!