torstai 23. tammikuuta 2014

Kohmeessa

Tuntuu, että ollaan remontin suhteen kohmeessa. Rehellisesti sanottuna monena iltana ollaan lämmitetty taloa kädet kontassa. Lapset kääriytyvät täkkeihin ja minä lisään kerroksia. Mies kantaa puita ja lämmittää, koska se on paremmassa sovussa uunien kanssa kuin minä. Minä ruokin perheen. Tänään oli suht sopivan lämmintä, kun tultiin kotiin, mutta nyt pitäisi jo olla iskemässä pökköä pesään.

Ostin miehelle synttärilahjaksi Klapikirjan. Ihan oikeasti se on mulle itselleni, kun joidenkin uunien kanssa joudun vääntämään välillä tosi paljon. Mutta sai mies toisenkin kirjan, joka on oikeammin sille itselle.

Remontti seisoo. Remontoitavissa huoneissa on niin jäätävän kylmä. Ne pitäisi lämmittää, että voisi tehdä jotain. Ja miehellä on töissä kiire aika.


Elämä on siis lähes pelkkää tätä iltaisin.


Tänään vihdoin tästä katkaistiin retkottava oksa. Kesti reilusti yli kuukauden saada Elisan mies paikalle laskemaan ilmakaapeli. Jouduin laittamaan viestiä asiakkuusjohtajalle kahdesti, koska asiakaspalvelun yhteydenotot (mies kolme, minä kaksi tai kolme) eivät johtaneet mihinkään. Viimeisen asiakasjohtajasähköpostin jälkeen kesti alle vuorokausi, että puukirurgi pääsi hommiin. Tämän päivän tilannetta en valoisalla ehtinyt kuvaamaan. Mutta säästävällä kannalla tämä uusikin metsuri oli. Puu on yhä pystyssä, mutta reilusti typistettynä!


Meille tilattiin eilen uusi liesi! Valohoitaja ei tullut enää kolmatta kertaa paikalle, vaan tilaus lähti nyt VIHDOIN eteenpäin. Siemens on kyllä ollut palveleva, mutta sairaan hidas! Koska me otettiin keittiö käyttöön? Lokakuussa? Siitä saakka ollaan yritetty saada meille ehjää liettä. Ruuanvalmistus on ollut hankalaa, koska (tämä) induktio on varsin tarkka, että kattilan ja levyn koko on sama. Kuusihenkisen perheen ruuista ei moni valmistu pienimmällä levyllä. (Oikeanpuoleiset kaksi ovat siis ne, jotka toimivat.)

Tässä nämä tärkeimmät. Nyt kai on oikeasti pakko mennä lämmityhommiin. Mies on töissä. 

12 kommenttia:

 1. Tsemppiä puusavottaan! Se on jännä, miten sitä juurikin kaipaa nyt kun uuneja ei vielä ole.. ja silloin kun talo lämpesi pääasiassa uuneille, tuntui se joskus hampaiden kiristelynä - varsinkin pitempinä pakkasjaksoina. Meillä täällä Oulussa on pidellyt -15-20 asteen pakkasia jo kolmatta viikkoa.. eikä loppua näy.. saisi jo helpottaa.. Ehkä se vain tuntuu kylmältä kun alkutalven satoi vettä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä uskon kanssa, että kylmyys tuntuu kylmemmältä kuin onkaan, koska oli niin kauan niin älyttömän lämmintä. Ja toinen asia on, että kivijalan ympäriltä puuttuu eristävä lumipeite ja täällä vetää.

   Just kirjoitin tonne saunakommentteihin, että vaikka tyykkään puulämmityksestä, kuinka ihana olisikaan, jos pihasaunan voisi laittaa sisältä lämpenemään nappia painamalla… Mies varmaan saa slaagin, jos ehdotan.

   Poista
 2. Lämpimämpään ollaan menossa...jatkatte sitten remppaa...:)
  Me ostettiin indukstioliesi ja suurin osa kattiloista meni vaihtoon....D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut induktio edellisessä kodissa, joten nyt ei tullut kattilaoperaatiota. Silloin siirrettiin suvilalle kattila-arsenaali.

   Poista
 3. Samoissa merkeissä menee täällä päivät, lämmitellään takkoja ja kannetaan klapeja... kohta on kaks viikkoo pitäny näitä pakkasia, mut lauantaina näyttäis lämpenevän, huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpenee, mutta ei kyllä kovin paljon.

   Poista
 4. Tällaisella kelillä ei kyllä ole kovin helppoa olla työssäkäyvä ihminen, joka omistaa uunilämmitteisen talon. Olen tosi tyytyväinen siitä, että olen aina kotona. Uunit lämpenevät nyt sekä aamulla että illalla ja lämpö pysyy nätisti tasaisena. Jännittää, miten Sulo selviää yksin ensi viikosta. Minä kun olen meillä se, joka on paremmin sinut uunien kanssa, ja hän joutuu olemaan vielä töissäkin välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikataulut tästä tekee vaikeaa välillä. Mies tekee nyt pitkää päivää eli kun mä tuun lasten kanssa kotiin, pitää taikoa lämpö ja ruoka.

   Poista
 5. Mäkin ostin tuon klapikirjan miehelle, mutta vähän niinkun itselleni. Minulla on enemmän lämmityskokemusta, mutta tehokas lämmittäminen molemmilla vähän hakusessa. Meillä kyllä juuri päivätyö haittaa lämmittämistä todella paljon ja kamalan kylmällä ei ilmalämpöpumppukaan jaksa. Vihaan sähköpattereita, mutta kun putket veti jäähän, on niillekin pitänyt vähän antaa periksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on muutama irtonainen sähköpatteri, lähinnä uunittomissa huoneissa. Auttavat peruslämmön säilyttämisessä.

   Poista
 6. Nostan kyllä hattua korkealle teille puulämmittäjille! Minäkin tosin nökötän vielä valveilla ja venailen, että saisin keittiön uunin pellin tyrkättyä ihan kokonaan kiinni - mutta meillä se uuni lämpiää vain siksi, että ollaan jotenkin päätetty olla siirtymättä suoraan sähkölämmitykseen eli maalämpöpumpusta on kytketty se sähkövastus kokonaan pois päältä. Pumppu jaksaa ilman vastusta tehdä noin 42-asteista vettä, mikä riittää yli 20 asteen pakkasilla tämän asuinkerroksen pitämiseen noin 19 asteessa, puilla tehdään sitten loput pari astetta lisää. Eli tämä on tämmöinen puulämmityksen kevytversio... Mutta toisaalta jos muuri olisi kylmä, se varmaan hohkaisi sitä kylmyyttä vaikka pattereiden kiertoveden kuumentaisikin sähköllä. Yhtä kaikki, tsemppiä lämmitysurakointiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Me yhä pohditaan mikä se puulämmitystä tukeva lämmitysmuoto on. Ei osata päättää. Kaikki maksaa niin paljon.

   Poista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!