tiistai 11. helmikuuta 2014

Pelkään tulipaloa

Yksi suurimmista peloistani puutaloasumisessa on tulipalo. Meillä poltetaan todella harvoin kynttilöitä ja olemme yleensä aina kynttilöiden kanssa samassa tilassa. Jopa ulkoroihuihin talon läheisyydessä suhtaudun arkaillen.

Kuulun muutamaankin netissä keskustelevaan remonttiryhmään ja siellä puhuttiin mistä vanhojen talojen tulipalot todennäköisimmin syttyvät. Ajattelin kirjoittaa listan tänne, jos siitä vaikka olisi jollekin muullekin ennaltaehkäisevää hyötyä.
 • Kynttilät, tulitikut tai tulen varomaton käsittely ovat varmaan yksi todennäköisin syy tulipaloon.
 • Uunin muurissa tai piipussa olevat halkeamat, joiden kautta tuli pääsee talon rakenteisiin.
 • Kuuma tuhka, kun tuhkaa tyhjennetään uunista (ihmiset kuulemma tyhjentää tuhkan liian kuumana ja muoviastia sulaa tai sinkkiämpäri kuumentaa alustansa, yleensä tietenkin eteisessä tai verannalla).
 • Maalausvälineiden itsesyttyminen, esimerkiksi pellavaöljy syttyy, kun se joutuu paineen alle. Rätit ja maalauksessa käytetyt vaatteet kannattaa upottaa veteen. Jos ne laittaa tiiviinä myttyinä kuivina roskikseen, syttymisen vaara on suuri. Itsesyttymisvaara koskee myös maalatessa tahriintuneita vaatteita.
 • Vanhat sähköjohdot. Ja vanhat katkaisijat. Jossain kohtaa vaan on uusimisen aika.
 • Ja vielä lopuksi pölyräjähdys. Hiontapöly, kun se on tarpeeksi hienoa ja pääsee hapen kanssa kosketuksiin, voi räjähtää. Siltä voi välttyä siivoamalla tai pitämällä ilmankosteuden yli 50%:ssa.16 kommenttia:

 1. Tärkeää asiaa! Onko teillä käynyt palotarkastaja? jos ei niin kannattaa pyytää käymään, mun isä tekee tällä alueella palotarkastuksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuohooja on käynyt meillä moneen kertaan. Tajusin juuri, että oletin sen riittävän, ainakin suvilalla molemmat hommat hoitaa sama tyyppi. Onko täällä eri kuvio?

   Poista
  2. Täällä palotarkastaja käsittääkseni tarkastaa talon paloturvallisuutta muutenkin kuin tulisijojen osalta.

   Poista
  3. Palotarkastajan käynti ei ole pakollista, ellei nuohoja tee ilmoitusta laiminlyönneistä.

   Poista
 2. Tärkeitä pointteja! Täytyykin muistaa olla tarkempi noiden kynttilöiden kanssa...
  Toivotaan, että uuninpeltiongelmanne ratkeaa järkevästi! Teillä taitaa nyt olla yksi viileä huone?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on onneksi keittiö-olkkarissa kaksi uunia. Saadaan edes vähän lämpöä.

   Poista
 3. Koskaan ei voi olla liian varvainen tulen kanssa....tuo hiontapöly kauhistutti...tulla se mies taas yhden huoneen lattiaa hioo..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kuulin jutun, jonka mukaan jotain kulttuurikohdetta oli rempattu, homma oli melkein valmis kaikkia seinä- ja kattomaalauksia (koriste- sellaisia) myöten ja sitten lattia hiottiin, mutta hiomapöly jäi siivoamatta ja yöllä syttyi sellainen kytevä savustava tulipalo, joka ei roihauttanut rakennusta, vaan nokesi kaiken pilalle...

   Poista
 4. Mun suurin pelko on sähkölaitteesta tai johdosta alkava palo, tai muurista. Kumpikin voi kyteä pitkään ja on yleensä se viimeinen palo. Tuhkan, kynttilöiden ja tulitikkujen kanssa ja öljyrättien kanssa voi itse vaikuttaa, mutta nuo kaksi, niille kun ei aina voi mitään vaikka olisi kuinka huolellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen sitä mieltä, että ollaan huolellisia, mutta ollaanko silti tarpeeksi? Ajattelin myös, että pitää lasten kanssa käydä läpi mitä pitää tehdä, jos syttyy tulipalo.

   Poista
 5. Minäkin pelkään tulipaloa. Ainahan sähköistä alkaneissa paloissa ei välttämättä edes ole kyse siitä, että kyseessä olisi liiasta vanhuudesta, vaan uusissakin näitä paloja aina silloin tällöin tapahtuu. Itse asun uudehkossa puutalossa puutaloalueella. Täällä tehdään palotarkastus säännöllisin väliajoin. Viimeksi tarkastamassa kävi palolaitokselta kaksi miestä joilta sai tarkastuksen ohessa myös hyviä neuvoja. Annoin ehkä neuroottisen kuvan itsestäni…

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kytkentävika, kipinä, hiirensyömä johto. Mikä vaan voi aiheuttaa tulipalon, vaikka olisi kuinka varovainen.

   Poista
 6. Olipa pelottava postaus. Minä pelkään sähkölaitteita. En vanhoja, sillä enhän ovat toimineet jo ikiajat, vaan uusia, sillä mikään uusi alite ei ole luottamuksen arvoinen. Pelkään, jos joudumme jättämään kodin ja laittamaan sähköpatterin päälle siksi aikaa. Pelkään jouluvaloja, ne revin aina töpseleistä yöksi tai kun lähdemme kotoa. En tajua, miten jotkut uskaltavat pitää jouluvalot palamassa yötäpäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kyllä osa jouluvalosarjoista aina päällä. Mutta olen huolissani itsekin ja yleensä sammutetaan, jos lähdetään jonnekin.

   Tuli ja tulipalot ovat pahimmillaan pelottava asia.

   Poista
 7. Tärkeää tärkempääkin asiaa! Aina, kun kuulee talon palaneen kivijalkaa myöten alkaa miettiä, miten itse voisi omaisuuttaan ja elämiäkin varjella. Kiitos muuten kun nostit pölypalon esille, sitä ei ole tullut ajatelleeksi.

  VastaaPoista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!