sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Löytöjä lattian alta

Ollaan lomailtu aika paljon. Mies laittoi suvilan piharakennukseen uuden katon. Kotona mies on ollut enimmäkseen vanhan keittiön lattian alla ja on kärrännyt kuormakaupalla multaa sieltä ulos. Taisin sanoakin, että lattian vanhat purut on varmaankin jonkun lattiarempan yhteydessä tipautettu talon alle ja nyt se on ihan multaa. Sitä mies kärräsi pois. Ja tyhjiä kaljapulloja ja kaikkea muuta.

Tässä muutama löytö.


Meillä on siis tainnut olla ruskea kaakeliuuni. Ehkäpä poikien huoneessa. Tai todennäköisimmin jokainen uuni on ollut kaakeliuuni ja ne on vaihdettu jossain kohtaa pöntöuuneiksi. Poikien huoneen uuni oli muurattu parenteesin jälkeen 1956.
Isoimman palan takana on osittainen leima. Tampereen kaakelitehdas ja numero 14.


Kaakelitehtaan luettelon (1909) mukaan numero 14 olisi tällainen. Nopealla silmäyksellä olen sitä mieltä, että kuvan uunissa ei ole yhtään kaakeleiden kaltaista kuviota. Ehkä vuosisadan vaihteen uuni numero 14 on ollut erilainen.


Lisäksi sieltä löytyi tällainen tarjoiluvadin palanen. Googlaamalla selvisi, että taitaa olla Fasaani-sarjaa, jonka tuotannon Arabia on aloittanut jo 1870. Tässä googlaamalla löydetty kuva.Kuvio ei olekaan ihan sama, vaikka hyvin samantapainen. Osaako joku viisaampi kertoa lisää?

4 kommenttia:

 1. Kaakeliuunit ovat olleet komeita. Eka kesätyöni oli vanhalla herrasväen huvilalla. Kyseisessä rakennuksessa oli todella komea, syvän vihreä kaakeliuuni. Kaakeleissa oli kuvioaiheena melko massiivisia käpyjä. Ihailin uunia aina, kun tein töitä kyseisessä huoneessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun näitä paloja katselee, tulee mieleen, että olisivathan kaakeliuunit hienot...

   Poista
 2. Moi! Fasaani- , kuten Maisema -astiasarjan kuvio myös, on sellainen, että muistaakseni sitä on käyttänyt omana variaationaan moni astiavalmistaja useassa maassa. Ovat siis melko samanlaisia mutta kun tarkkaan alkaa katsella, löytyy hienoisia sävy- ja kuvioeroja. Noita jonkun maalaisia fasaaneja oli myös Köpiksen kirpputoreilla.

  VastaaPoista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!