lauantai 6. elokuuta 2016

Amurin työläiskotimuseo Tampereella

Oltiin perheen kanssa yhden yön lomalla Nokian Edenissä ja vietimme päivän Tampereella. Tampere on leikkipuistoineen ja suklaapuoteineen muutenkin mukava kaupunki (jopa perheelle, joka jättää Särkänniemen väliin). Minun suurin nautintoni oli Amurin museoalue. Lapsillakin oli kivaa, bongailivat sieltä asioita, joita meilläkin on. Museossa on työläiskoteja vuodesta 1880 vuoteen 1973.


Monissa asunnoissa oli seinässä ihan ruskea paperi tai pinkopahvi.Tässä vähän hienompi sali.


Useassa huoneessa tapetti oli siten, että seinän yläosasta noin 60-70 cm oli valkoisella pinkopahvilla tai paperitapetilla ja tapetti alkoi vasta ikkunan yläreunan paikkeilta. Yläreuna oli siistitty boordilla.Portaikossa näkyi monta tapettikerrosta.


Lähes jokaisessa huoneessa asui 3-6 henkilöä. Sängyt työnnettiin päivän ajaksi mahdollisimman lyhyiksi ja sängyssä taisi olla keossa kaikkien asukkaiden petivaatteet.Aivan ihana tämä vanha kaupan hyllykkö. Tällainen olisi kiva kotona.
Minun lapsuudenkodissani oli muuten tuollaisia pöydällä näkyviä värinokkosia.


Ryijyt ovat tällä hetkellä niin pois muodista kuin voi olla ja niitä löytyy kirppiksiltä muutamalla kympillä. Tässä ryijy on päiväpeittona. Itse voisin kuvitella ryijyn myös sohvan päälle tai matoksi.Paperitapetti on liimattu suoraan hirteen.


Patjassa on olkea.


Monessa huoneessa oli myös tehty näin, eli yksi seinä oli yksiväinen (tehosteseinä?) ja muut seinät kuviotapettia.


Aamulehdellä oli tapetoitu suoraan hirteen.


Yläreunassa oli kaunis boordi.Pinkopahvi repeää useimmin oven tai ikkunan yläkulman kohdasta.
Ennen oli tapana pinkopahvittaa katto ja lisäksi paperoida kattolistojen yli. Siihen on varmaan ollut ainakin kaksi syytä: ettei katosta tipu puruja ja ehkä jopa vielä tärkeämpänä pitää luteet loitolla.


Ihana pyykkipoikaketju (meillä on aina pyykkinarulla).


Tässä taidetaan olla jo 70-luvun vaihteessa.


Jotenkin liikuttavaa, että radion päällä on silitetty pöytäliina ja kukka.


Aamulehtisalusiini


Ihana ruskea seinäpaperi.


4 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat!
  Nuo salikuvat, eivät kylläkään taida olla ihan tavallisia työläiskoteja. Hienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielläkin oli asunut useampi ihminen samassa huoneessa. Amurissa ihan jokaisessa asunnossa.

   Poista
 2. Amuri on niin ihana paikka, harmi ettei tänä kesänä itse ehditty, mutta kiitos kuvista. Olen seuraillut teidän blogianne tässä vuosien varrella hiljaa vierestä ja ihaillut sinnikkyytänne vanhan talon remontissa. Laitoin tänä syksynä itse pystyyn blogin täsmälleen samana vuonna rakennetun talon remontista (http://kotkaniemi.blogspot.fi/). Kyllä näyttää monessa kohtaa niin tutulta! Harmi etten vaan osaa valokuvata. T:Mari

  VastaaPoista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!