sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Huone huoneen sisään

Meillä kävi perjantaina vanhojen rakennusten korjaamisen asiantuntija. Kierrettiin koko talo läpi ja katseltiin paikkoja. Sitten istuttiin alas ja puhuttiin läpi märkätilojen rakenne. Nyt alan hahmottaa, mitä tarkoittaa, kun märkätiloihin rakennetaan huone huoneen sisään. Vanhoissa taloissahan ei alunperin ole ollut mitään märkätiloja, vaan ne ovat nykyajan hömpötystä. Ja märkätilat ovat aina se potentiaalisin kohta, josta vanha talo alkaa mennä pilalle. Meilläkin on kolme ulkovessaa... Saunaa ei pihapiirissä ole.

Olen jotenkin koko ajan ajatellut, että kylpyhuoneen ainoa looginen lattiamateriaali olisi laatta. Mutta korjausasiantuntijamme heitti ilmaan ajatuksen lautalattiasta kylpyhuoneessa! Sitä pitää sulatella.

Sateessa ja tuulessa kiersimme taloa myös ulkopuolelta. Etelän puolen seinässä lahoa on sekä laudoituksessa, että hirsissä. Puukko upposi hirsiin kuin kuuma veitsi voihin. Mutta suhteessa talon kokoon, lahoa on kuitenkin aika vähän.

Lattioissa meillä on nyt lautalattia, vaneri ja sen päällä muovimatto. Joidenkin vanerien alle näkee seinänvierustoilta ja vaikuttaa kovasti siltä, että neuvostoliittolaiset ovat lähtiessään ottaneet mukaan ne alkuperäiset lattialankut ja nyt täällä on noin 6 cm leveistä rimamaisista laudoista tehdyt lattiat. Tulee melkomoinen lisäkustannus, ei selvitäkään vanhojen lattioiden kunnostamisella vaan ainakin osaan talosta on ihan pakko hankkia uutta (vanhaa) lattiaa.

Huomisaamuna paikalle tulee puukirurgi/puutarhuri. Käydään läpi  vanhoja puita ja hintalappua niiden huoltamiselle ja muutenkin mietitään puutarhan haltuunottoa. Eilen yksi ystäväni salamana tunnisti facebookissa kaikki minua askarruttavat kasvit. Olen siis jo himpan viisaampi.


Lasiverantaa ympäröi villiviini. Se on kaunis, muttei talolle kovinkaan terveellinen.


Nurmikosta on ilmestynyt krookuksia, tulppaaneja ja scilloja ja eilen näin omalla tontilla ensimmäisen leskenlehden. Mustarastaalla oli yhä menossa melkoiset kevätsoolo-osuudet. Yli lensi iso kurkiaura. Eilen nähtiin auton ikkunasta ihan läheltä yksi yksinäinen kurki.


Miesväki hankki eilen tällaisen uuden lelun, oksasilppurin.
Näitä juurakoita hämmästelin eilen. Arvaukseni oli suunnilleen oikea, mutta en voinut uskoa, että piha olisi oikeasti piukassaan Iiristä. Sitä on todella laajasti ja juurakot ovat ihan pinnassa. Hienohan se on, mutta hämmennystä herättävän runsaaksi levinnyt. Ja aika keskellä ihanasti sammaloitunutta nurmikenttää.


Pihan reunassa on pari Japanin marjakuusta. Se ei ole minulle ennestään tuttu. Marjat ovat kuulemma myrkyllisiä.


Lasiverannan ikkunat ovat ihanat.

Miesväki purkaa vaihtelun vuoksi. Vanhojen talojen asiantuntijamme ei vaikuttanut järin huolestuneelta seinärakenteesta, vaikka siellä oli lasivillaa ja höyrysulku. Yhdessä huoneessa on vanhat helmiponttipaneelit ja jalkalistat, joiden säästämiseen ja entistämiseen asiantuntijamme kannusti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!