perjantai 14. syyskuuta 2012

Kuulumisia

Tänään oli upea aamu. Sitten tuli yhtäkkinen harmaus ja kylmyys ja sade. Laitoin uuniin tulen, kynttilöitä ja villasukat jalkaan. Nyt aurinko on jo palannut.


Me poltamme tällä hetkellä purettuja lastulevyseiniä, vaikka tiedämme, että se ei ole kovin hyväksi uuneille. Ei vaan osata nähdä tässä yhtälössä muuta järkeä: tarvitaan jotain millä kotia lämmitetään ja toisaalta meillä on hillitön määrä hävitettävää lastulevyä. Pääasia, että koti lämpenee.

Mies teki minusta tarpeettoman sinksauksen. Eli kytki meille "uuden" eli talon toisesta päästä irroitetun kuumavesivaraajan kylppäriin. Mies perusteli siirtoa kahdella asialla. Uusi varaaja on edellistä isompi ja siinä on lämpötilan säätö.


Vanha varaaja on todellakin minipieni,  lämmin vesi loppuu aina kun suihkussa on saanut hoitoaineet päähän. Ja vesi on TULIKUUMAA. Lasten kannalta se on ollut haasteellista.

Purkamisasioissa ollaan edistytty hitaasti, mies on purkanut esikoisen huoneen lattiaa. Kylppäriasioissa meillä on nyt uusi näkemys. Mittailtiin huonetta, jota ollaan ajateltu kylppäriksi ja se onkin parikymmentä neliötä. Raaskitaanko me sittenkään uhrata sitä kylppäriksi ja kodinhoitohuoneeksi? Siihen käyttötarkoitukseen positiivista olisi huoneen sijainti ihan keskellä taloa ja kaksi sisäänkäyntiä. Nyt kuitenkin mietitään, että pitäisikö siitä tehdä aikuisten makuuhuone, koska meidän nykyinen makuuhuone on koko talon pienin huone ja ihan läpikulkureitillä. Ja huoneessa on vielä kolmas sisäänkäyntikaihtoehto, jolloin voisimme sulkea nämä kaksi. Saisimme paremman rauhan.

Jos kylpyhuoneesta tuleekin makuuhuone, mihin tehdään kylpyhuone? Nykyiseen olohuoneeseen, joka sekin on läpikulkutila? Vai nykyiseen keittiöön, josta taasen on käynti yläkertaan (jos sen joskus otamme käyttöön)? Vai sittenkin nykyiselle paikalle?

Lämmitysmuodon valinnassa emme ole päässeet puusta pitkään. Meillä on talossa yksi ylimääräinen sisäänkäynti, joka on ollut suljettuna pitkään. Mietimme, että olisiko siitä pikkueteisestä komeroineen tekniseksi tilaksi, jonne saisi lämmityskattilan. Minä olen  tällä hetkellä kiinnostunein pelleteistä. Olemme lueskelleet paljon erilaisista lämmitysmuodoista, muttemme meinaa osata tehdä päätöksiä.

7 kommenttia:

 1. Minä arvelen, että lämmitysmuodon valinta on omakotiasujan vaikein päätös. Onneksi me emme ole joutuneet sitä päätöstä tekemään, ja toivottavasti emme joudu ainakaan pariinkymmeneen vuoteen. Uunilämmitys toimii tässä elämäntilanteessa vielä oikein hyvin.

  Kiinnostuneena jään odottelemaan, minkä ratkaisun teette.

  VastaaPoista
 2. Muistattehan, ettette laita kovin paljon kerralla tuota levyä uuniin.. lastulevyssä oleva liima kai kuumenee aika lailla.. Pieniä paloja muun puun sekaan, näin meille ainakin opastettiin, kun saman asian kanssa pähkäiltiin. Suurin osa levyistä on päätynyt kaatikselle loppujen lopuksi.

  :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos Hanna. Olet eka joka on minulle sanonut syyn miksi pesä voi mennä pilalle lastulevyn polttamisesta! Osaamme varoa paremmin!

  Anu

  VastaaPoista
 4. Kunhan muistat,ettette polta maalattua lastulevyä....liimat ja maalit antaa haitallisia kaasuja huoneilmaan...sellaisia hajuja,joita et ehkä huomaa nenällä,vaan päänsärkynä,pöhkönä olona,uneliaisuutena..ym epäterveellistä:)

  VastaaPoista
 5. Luinpa vielä lisää lastulevyn hävittämisestä:

  "Hävittäminen

  Koska lastulevyt ovat pääasiassa puhdasta luonnonpuuta, ne voidaan hävittää (paikallisten ympäristöviranomaisten ohjeiden mukaan) hautaamalla maahan, kompostoimalla, toimittamalla kaatopaikalle tai polttamalla yli 800 °C lämpötilassa muun puumateriaalin seassa."

  Eli pitänee joko haudata maahan tai hankkia lava. Formaldehydiliimoja lastulevystä on vain noin 10%.

  a

  VastaaPoista
 6. Ja ettei menisi liian helpoksi, niin maahan hautaamiseenkin tarvitsette ympäristöviranomaisen luvan. Oisko se lava kuitenkin helpoin? Puujäte on kuitenkin halvimmasta päästä ja päätyy hyötykäyttöön.

  VastaaPoista
 7. Joo, en mä usko, että hautaamiseen päädytään. Ton lastulevymäärän säilyttäminen on haasteellista kunnes sitä on lavallinen.

  A

  VastaaPoista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!