sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Vielä seinistä

Seinät ovat ajankohtainen asia. Katja kommentoi edelliseen seinäpostaukseen, että he laittoivat 12 mm puukuituevyä, jotta se mukailee hirsiseinää ja antaa saman vaikutelman kuin pinkopahvi. Naapuri sanoi, että hän laittaisi kaksi 12 millistä päällekkäin saumat eri kohtiin. Naapuri oli myös sitä mieltä, että hirsiseiniin pitäisi laittaa koolaus, jotta sisäseinät saisi mahdollisimman suoriksi. Eli kaksi erilaista koulukuntaa, mahdollisimman luonnollisen näköistä tai mahdollisimman viivasuoraa ja jämptiä. Viivasuoraa en hae, enkä ole ihan pikkutarkka. Minulla on tavoitteena vaivaton ja vanhaan taloon sopiva. Minä olen kiinnostunein siitä, että materiaalit hengittävät.

Olen katsellut huolissani mm. Huvilaa ja Huussia, jossa remontoidaan vanhojakin rakennuksia iha surutta uusilla materiaaleilla. Lasivillaa, kyprokkia ja muovipintaisia höyrysulkuja. Jotenkin kaipaan tv-ohjelmien remontointiin myös tämän kaltaista moraalia. Olenko niuho?

Kulutin aikaa sekä Rintamiestalofoorumissa että Perinnemestarin keskusteluosiossa. Rintamamiestalofoorumilla tuli sellainen oli, että ihmiset lisäeristävät seiniä aivan liikaa. Olen muutenkin alkanut uskoa, että lattian vedottomuus vaikuttaa merkittävästi enemmän sisälämpötilaan kuin seinien paksuus. Ihan oikeasti, jos seinässä on paksun hirren, ulkopuolisen tuulensuojapaperin (tervapaperin) lisäksi laudoitus ja hirsien raotkin on tilikitty pellavariveellä (tai millä samalella sattuukin olemaan), niin en jaksa uskoa, että on enää kovin isoa merkitystä onko puukuitulevy 12 vai 22 milliä. Me olemme siis ajattelleet laittaa pinkopahvin sekä puukuitulevyllisiin seiniin että sisäseiniin, jotka ovat joko lauta- tai hirsipintaisia. Suurin osa sisäseinistä on hirsipintaisia, ne väliseinät, joita itse rakennamme lastenhuoneisiin, tulevat olemaan raakalautapintaisia (ja saavat pinkopahvin päälleen).
Kyprokki on valmistettu vuonna 1999 eli silloin kylppäriä lienee viimeksi tuunattu...

Mies purkaa taas sitä kylppärin väliseinää. (Kertauksen vuoksi: Toisella puolella on siis meidän suihku, kakkosvessa ja pesukone, toisella puolella on ollut liiketilan vessat ja siivouskomero.) Liiketilan puolella oli lastulevyt. Mutta kylppäri onkin yllätyksiä tulvillaan. Siellä on kaksi kerrosta kipsilevyä tai osaksi vain puolitoista ja sen alla osassa seinää puukuitulevyä (huokoleijonaa) ja vieläpä ulkorakenteissa käytettävää runkoleijonaa ja sen alla vielä lastulevy. Melkoinen seinärakenne. Ja siis lastulevyjen välissä oli seinän tukirakenne ja lasivillaa.

Yritin löytää googlaamalla tietoa millaista tuulensuojapaperia pitää laittaa lattialautojen alle. Ensin löytyi vain bitumipinnotteisia tai muovikalvollisia papereita. Lopulta löytyi tieto, että ruskea rakennuspaperi kelpaa. Ja lopulta päädyimme hankkimaan EKO ilmansukupaperia.

Nyt kun maistelemme asiaa, että nykyisen kylppärin paikalle tuleekin meidän makuuhuoneemme, se alkaa tuntua hyvältä. Saamme sinne kunnollisen vaatesäilytyksen. Meidän nykyisestä makuuhuoneestamme voi tulla minun työhuoneeni ja olohuoneesta lasten peli/leikkihuone. Rehellisesti sanon, että vanhojen talojen ostajille paras neuvo on, että talossa kannattaa asua jonkin aikaa (vuosi) ennen remontoimisen alkua, koska talo totisesti kertoo mikä sille on parasta.

Miten te muut teette rakennustarvikeinvestoinnit? Ostatteko asioita projekti kerrallaan vai esim. kaikki pinkopahvit yhdessä rytäkässä? Missä säilytätte ostokset? Me ollaan nyt aloitettu huone kerrallaan metodilla, ettei olisi suunnattoman isoa rahaa kiinni materiaaleissa ja myös siksi, että säilyttäminen on haasteellista. Jo purkujätteenkin varastoiminen on vaikeaa. Minkälaisia alennusprosentteja olette saaneet sovittua puutavaraliikkeisiin? Oletteko keskittäneet uusien remonttitarvikkeiden hankinnan yhteen paikkaan? Minä käytin nyt neuvotteluvalttina sitä, että tämän huoneen jälkeen materiaalia tarvitaan vielä muutamaan sataan neliöön. Veikkaan, että kaupansetä tekee päässälaskunsa aika sujuvasti.

6 kommenttia:

 1. Tarvittavat jutut hankitaan projekti kerrallaan. Hyvätasoiset materiaalit maksavat ekä muutenkaan halua säilöä mitään ylimääräistä missään.

  Ja olen samaa mietä, että talo kyllä kertoo, mitä se haluaa. Yleensä vähemmän on enemmän.

  VastaaPoista
 2. Ei missään nimessä koolausta! Jää seinän väliin karmea tuulitunneli ja hiirien mellastuspaikka. Siitäkin syystä on hyvä saada levyt mahdollisimman seinän myötäisesti (ja kaiken kiinnittäminen seinään on helpompaa). Tämä siis ihan mielipide, ei ehdoton fakta :D

  Me on hankittu kaikki huone kerralla. Kun koskaan ei tiedä muuttuuko mieli ja milloin se seuraava remppa on. Tavara on ostettu milloin mistäkin sen mukaan mistä saa edullisimmin tai mistä löytyy. Lattioissa on muuten meilläkin sitä eko-ilmansulkupaperia ja saman firman teipillä on vedetty saumat. Laitettiin seinissä ulkonurkkiin huokolevyn allekin.

  VastaaPoista
 3. Katja sanoikin jo sen mitä minun piti, puukuitulevyn eristys menee harakoille, jos sitä ei kiinnitä suoraan seinään. Tää on ihan fakta.

  Meillä on hirsiseinää vasten nurkissa rakennuspaperi, muualla levyt suoraan seinässä. Seinät ei oo suoria, mut tapetoinnin ja puolipaneloinnin kanssa ei ole ollut mitään ongelmia ja pahimmat kohdat voi hioa, esim. levyjen saumat.

  Joka ikisen raon tilkitseminen on tärkeää, ettei vedä ja lopuksi liimanauhalla tai paperilla nurkat, saumat ja ala- ja yläreunat umpeen. Ei vedä! Blogissa enemmän tunnisteella lisäeristäminen, isäntä teki oikein kattavat ohjeetkin :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kaikille ja lisää kommentteja vastaanotetaan kernaasti! Mutta vihdoin alkaa löytyä tunne, että tiedän mitä olen tekemässä.

  A

  VastaaPoista
 5. Huone kerrallaan, ei pysty varastoimaan, ei halua sitoa rahaa ja mieli voi muuttua kokemuksen karttuessa.

  Me on keskitetty hankinnat K-rautaan (paitsi jotain juttuja pitää hakea Navetasta tms). Rakentajapalvelusta saa todella hyvät alennukset, osti sitten vessanpyttyä tai jätesäkkejä tai sitten jotain kalliimpaa rakennusmateriaalia.

  VastaaPoista
 6. Eko-ilmasulkupaperit meilläkin lattiassa lautojen alla sekä Eko-villat=selluvilla (siis tällä hetkellä vain makuuhuoneessa, muut huoneet vielä laittamatta).

  Me ostamme tarvikkeet sitä mukaan kun tarvitsee ja yleensä K-Raudasta. Sieltä nyt saa jonkun tiliasiakkaan pienen edun tuotteista. Vaikkakaan maksuaikaa ei ole kuin 2 vkoa niin tiliasiakkuuden voi ottaa pelkästään tuon alennuksen takia. Käteiselläkin voi maksaa ja maksammekin yleensä. Hankintoja tehdään sen mukaan kuin kukkaron nyörit antavat myöden, välillä enemmän välillä vähemmän. Varastointitilaa ei olisikaan ja purkujätteet samantien peräkärryyn ja kun täynnä niin kaatiskeikka.

  Levyista ei ole kokemusta. Sisäseinät tulee olemaan hirrellä ja ulkoseinät jäävät noin kun ovat tällä hetkellä, eli ulkolauta-hirsi-tervapaperi-rimoitukset-lastulevy-tuleva tapetti.

  VastaaPoista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!