perjantai 16. marraskuuta 2012

Vehnäjauholiisteri ja tapettiajatuksia

Meillä on nyt kahdessa huoneessa pinkopahvit valmiina. Nyt pitäisi uskaltaa tilata tapetit. Olen aika varma valinnoistani, mutta silti en meinaa uskaltaa klikkailla tilauksia menemään.

Googlasin tänään vehnäjauholiisteriä ja kävin lainaamassa Varpasen asemalta tekstinpätkän: "Vehnäjauholiisteri on sekä hengittävä että erittäin huokea myös hinnaltaan.  Liisteriä tein noin 1/9 suhteella  eli 1 osa vehnäjauhoja ja loput vettä. Kattilaan vettä kohti kiehumispistettä kuumenemaan ja sillä välin 1 osa vehnäjauhoja sekoitetaan pieneen määrää kylmää vettä.   Vehnäjauho kaadetaan kattilaan vähän ennen veden kiehumispistettä ja soossia keitetään hiljakseen  noin 10 minuutin ajan.   Tämän jälkeen annoin liisterin hetken  jäähtyä." Siinä se ohje on. Eipä tarvitse enempää miettiä. Jos pinkopahvin maalaa, se pitää esikäsitellä vesi-liisteriseoksella, muuten se imee maalia liikaa. (Pinkopahvin voi maalata, mutta liimaamaali edellyttää pohjustamista. Samoin öljymaali edellyttää pohjustamista, jotta öljy ei imeydy pahviin ja hauratuta sitä. Lähde: Perinnemestari.) Rintamamiestalofoorumilla useimmat eivät ole mitenkään esikäsitelleet maalattavia pinkopahveja. Ja maaliksi kaikki tuntuvat suosittelevan Uulan Intoa. Onko jollain kommentteja googlaamalla keräämääni tietoon?

Kyllä tapettien hinnoissa on hajontaa. Ehdottomasti haluaisin pysyä kaksinumeroisessa hinnassa per rulla. En tiedä pystynkö kaikissa. Onko suosituksia ostopaikoista? Olen katsonut Sandbergia, Osborne&Littleä ja muutamaa muuta. Mulle kelpaa eurooppalaiset nettikaupat tai suomalaiset kaupat (tai nettikaupat). Tinkiikö joku, jos määrä on isompi?


Tässä pari kalliimpaa, liskotapettia pitäisi ostaa viisiveen huoneeseen pieni määrä tehosteeksi. Se päätapetti on tarkoitus olla valkopohjainen.9 kommenttia:

 1. Mulle jo yli 60e tapetti alkaa olla too much. Kolminumeroista en edes harkitsisi, mutta kai se on perusteltua jos seiniä ei ole kamalasti ja jos on tosi varma valinnastaan. :D Itse olen sellainen tuuliviiri että saattaa parin vuoden sisällä mennä tapetit uusiksi. Marickenista ainakin kannattaa kysyä tarjousta jos ostaa isomman määrän, uskon sen kannattavan. Jos siis päätyy sandbergiin tai muuhun jota he myyvät.

  VastaaPoista
 2. Minä olen suosinut lähinnä yksinumeroisia hintoja. Se on niin satavarma juttu, että meillä eivät seinät kovin monta vuotta pysy yhdessä kuosissa. :-D

  Jos teet vehnäjauholiisterin, niin sitten varmaan kannattaisi valita ihan niitä perinteisiä hengittäviä paperitapetteja?

  VastaaPoista
 3. Mä pyrin paperitapetteihin. Mutta olen jo päättänyt, että annan itseni laittaa yhdessä huoneessa tarvittaessa osalle seinistä muuta kuin paperitapettia, jos estetiikka sitä vaatii. Tapetteja tuntuu olevan tosi monenlaisia. Tanskasta ostamissani tapeteissa oli yksi vinyylitapetti. (Enkä nyt usko, että yksikään 70-luvun talo olisi pilaantunut pelkän tapetin takia.) Pyrimme toki hengittäviin seinärakenteisiin.

  Mäkin haluaisin yksinumeroisia tapetteja. Mulla on muutama aika halpa rulla jostain löydettyinä, ja kävin läpi tori.fin tapettitarjontaa. Ei nyt ollut aarteita tyrkyllä.

  anu

  VastaaPoista
 4. Teillä etenee remontti hienosti, olen seurannut aktiivisesti, mutta harvemmin kommentoinut kun yleensä lueskelen kännykällä :) Tuohon vehnäjauholiisteriohjeeseen liittyen vielä se, että suosittelen siinäkin sitä esiliisterointiä, mikäli pohjamateriaali on huokoinen kuten pinkopahvi tai huokolevy. Meillä käytettiin paperitapetteja, jotka ovat kestäneet seinillä erinomaisesti pelkällä vehnäjauholiisterillä, mutta siitä ei ole kokemusta miten vehnäjauho soveltuu muovitapeteille. Kenties esim. paksujen vinyylitapettien tms. kohdalla liisteriin kannattaisi lisätä jotakin liima-ainetta tai sitten käyttää niille sopivia liistereitä.

  Ja mitä tuohon hinnoista tinkimiseen tulee, niin ainakin täällä Savonmualla on vahva tinkimiskulttuuri :)

  VastaaPoista
 5. Etenee, etenee, mutta tämä tila on vasta ensimmäinen 10% ja emme laittaneet samalla sitä toista lämmitysjärjestelmää... Ja keittiöt ja kylppärit on iso projekti. Taitaa tulla timpurilta myös jonkinkokoinen lasku, meni sen verran monta päivää. Mutta toistaalta, me emme olisi ehtineet edistää MITÄÄN sinä aikana.

  Anu

  VastaaPoista
 6. Tapettitalossa on hyvä valikoima paperitapetteja, Pihlgren&Ritolan mallistiosta. Hyviä ohjeita olet löytänytkin. Meillä laitettiin uudet pinkopahvit ja pohjamaalasimme ne uulan pellavaöljymaalilla ennen tapetin laittamista. Liisterinä käytimme liisteriä jota tapettitalo suositteli paperitapeteille. Maaliksi kyllä uskallan suositella Allbäckin pellavaöljymaalia. Kokemusta sekä uulan pellavaöljymaalista, että Into-maalista, Albäckin pellavaöljymaali on ykkönen. Into-maali ei saa minulta montaa pistettä. Mutu-tuntumalla vehnäjauholiisteri vinyylitapetin kiinnitykseen tuntuu aika hurjalta. Käyppä kurkkaa blogiani, jota tosin laiskahkosti päivitän ;)

  VastaaPoista
 7. Kiitos. Täytyy perehtyä Albäckiin. Miksi maalasitte pinkopahvin ennen tapetointia? Eikö esiliisteröiminen olisi ollut helpompaa ja halvempaa?

  Ja siis en mä mitenkään pääsääntöisesti ole vinyylitapetteja laittamassa. Nyt tapetinvalinta roikkuu yhä, kun esikoinen ei halua minun ykkössuosikkiani... Kyllä me liisterit pyritään valitsemaan tapetin mukaan ja tapetit pääosin hengittävyyden mukaan.

  A

  VastaaPoista
 8. Meillä on keitetty liisteri itse, ja se todella on toimivaa! On tapetoitu suoraan huokolevyille, tietenkin ensin esiliisteröinti. Tapettitalo on antanut ainakin meille joka erästä alennusta kun on tapetteja ostettu, muista ei ole kokemusta.

  VastaaPoista
 9. Maalasimme pinkopahvin, koska meillä sattui olemaan uulan pellavaöljymaalia jota ei muualle enää laiteta. Ohje oli muistaakseni rakennusapteekin käsikirjassa. Ajatus siinä kai oli se ettei pinkopahvi sit vedä kauheasti sitä liisteriä itseensä ja löysty. Mä maalasin sen pohjan vain kertaalleen. Tääl tapettihommat taas kohta ajankohtaisia, vintiin kovasti katseltu malleja, sin tulee pieniä huoneita lapsille. Joku seinä taitaa kyllä saada pintaansa vanhoista kirjoista ja lehdistä sommitellun pinnan ;)

  VastaaPoista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!