perjantai 5. huhtikuuta 2013

Keittiö

Olen tänään menossa piirrättämään keittiötä. Yhä mietin, että olisiko kuitenkin parempi koota keittiö vanhojen keittiöiden osista. Wanhan Wallankumouksen keittiön näkeminen livenä ei ainakaan helpottanut intoa vanhaan keittiöön. Uuden keittiön valinnan perusteena meillä on ollut se, että on ihanaa, kun ruuat ja astiat ovat puhtaissa ja uusissa laatikoissa. Ei tarvitse miettiä hajuja tai ötöjä tai käyttää paljon aikaa kalusteiden putsaamiseen ja maalaamiseen ja huoltamiseen ennen keittiön rakennusta. Mutta silti kaihertaa...

Toisaalta meidän keittiöön tulee joka tapauksessa vanhoja kaappeja ja hyllyjä. Jos tämä uusi osa on vain ikkunaseinällä ja vain alakaapisto, se on uskoakseni aika näkymätön. Tässä asioita, joita ainakin nyt olen haluamassa keittiöömme.


Vasemmalta ovi suljetaan. Rakennustavaroiden takana on noin metrin levyinen muuri, mietin onnistuisinko rapsuttamaan siitä tiilipinnan esille. Onko joku kokeillut? Jääkaapit tulevat varmaankin tälle seinälle.


Tälle oikeanpuoleiselle seinälle tulee jokin vitriiniviritys, toivottavasti jostain vanhasta.


Kermanvärisiä Bompaneja meillä on kaksi. Voin kertoa, että välillä harmittaa, ettei kuitenkin otettu jotain hienomman väristä Bompania tai jopa Smegiä, mutta meidän oli jääkaapittomina pakko hankkia ne jo viime keväänä ja päädyimme neutraaliin valintaan. Meillä on ollut yhdessä kodissa oranssi Smeg, seuraavassa omenanvihreä Smeg ja suvilalla on kermanvärinen Smeg.

Tämä Stalan Neo-sarjan allas on kiva, iso allas on aika reilun kokoinen ja Stalan altaisiin saa kivoja lisäosia. Meillä on joskus aiemmin ollut Combo XL kaikilla herkuilla. Meille ei tule kuivauskaappia, joten haluttiin, että tiskipöydässä on pieni siipi, jonka päällä tarvittaessa voi kuivattaa jotain.

Haluan tämäntyylisen (tai tämän) monilokeroisen jätteenlajittelimen ja haluaisin sen pöytätason korkeudelle, että kun pöytätasolla tekee töitä, voi avata laatikon ja kädellä pyyhkäistä roskat suoraan roskikseen. En oikein ymmärrä miksi roskikset ovat usein altaan alla hankalassa paikassa. Altaan alle voisi laittaa vaikka lasi- ja metallilajittelun ja/tai pesuaineet.

Olemme nyt olleet jo yli vuoden ilman tiskikonetta. Yllättävän hyvin on mennyt, vaikka joskus tiskiä on ihan älyttömästi! Tällä viikolla uudempi kuumavesivaraaja muuttui yhtäkkisesti kylmävesivaraajaksi. Sulake on ehjä ja sähköä tulee, mutta vesi ei lämpene. Mies kytki äsken ennen töihin lähtöä sen vanhan pikkuvaraajan takaisin käyttöön. Voi taas tiskata. Uuteen keittiöön tulee tietenkin tiskikone. Ei tällä perhekoolla jaksa ikuisesti tiskata käsin. Mitä tuumitte kodeista, joissa on kaksi tiskikonetta? Toisessa aina likaiset ja toisessa puhtaat tiskit?


Minusta tällainen induktiotaso, jossa levyt ovat vierekkäin olisi kiva. Sen voisi asentaa tason takaosaan, jolloin sen edessä olisi mahdollista tehdä osa ruuanvalmistuksesta. Lisäksi taso ei olisi ihan lasten käsillä. Ja vielä sekin olisi hyvää, että keittoastioihin näkee ja pääsee sekoittamaan paremmin, kun ne ovat rivissä eikä peräkkäin. Kuvan liesitaso on Siemens Plus -mallistosta.

Lisäksi vielä toistaiseksi haaveilen kahdesta uunista. Meillä on lasten syntärijuhlia 4 kertaa vuodessa ja leivomme kaikki itse. Jouluna paistetaan laatikoita ja kinkkuja. Välillä tehdään pitsoja koko perheelle. Uskon oikeasti, että meillä olisi yhtäaikaista käyttöä kahdelle uunille. Juhlaleivonnaisista toiseen suolaiset ja toiseen makeat. Jouluna toiseen laatikot, toiseen kinkut.

Luulen, että joudun luopumaan puuhellahaaveestani keittiöön, koska en löydä sille järjellistä paikkaa. Se olisi kyllä mukava.


4,5 metrisessä huoneessa en osaa ajatella, että liesituuletin olisi kattomallinen. Haluaisin jonkun tällaisen todella simppelin pöytämallin. Tämä on Savon T-92.

Keittiö on meille tärkeä ja siihen olemme valmiita investoimaan (samaten siihen isoon koko perheen kylppäriin). Muissa asioissa etenemme aika pienellä budjetilla. Mutta kyllä osa näistä keittiöhaaveista saattaa olla aika hintavia. Toisaalta säästimme aika ison summan, kun ostimme Bompanit Smegien sijaan.

No, tänään olen viisaampi, kun suunnittelija on piirtänyt keittiöstäni ensimmäisen version. Katsotaan, jos saataisiin suunniteltua se kokonaan ilman korkeita kaappeja. Mahtuisikohan kuuteen metriin kaksi uunia, tiskikone, roskiskaappi ja muu keittiössä tarvittava kaapisto, vai onko se unta vain?3 kommenttia:

 1. Tämän aiheen herättämää keskustelua käydään tällä hetkellä mun FB-sivulla. Täälläkin saa kommentoida. Onko jollain sellainen kuplavesihana integroituna tiskipöytään? Tai integroitu kahvikone? En tiedä tarvitaanko integroitua kahvikonetta. Meille EI tule mikroa eikä vedenkeitintä.

  VastaaPoista
 2. Meillä on tehty keittiön kanssa sellainen linjanveto, että kaapisto ja tiskipöytä tulee uutena ja apupöytä/pieni saareke, astiakaappi yms. tulee sitten vanhoista huonekalujata tai yleensäkin eriparista irtokalusteista.

  Meillä oli Amsterdamin kodin keittiö oikea käytännöllisyyden irvikuva, irtokalusteiden jalat ja kalusteiden väleihin pakosti jäävät tyhjät hukkatilat tuhlasivat neliöitä niin että nykyisen vuokra-asunnon pieni peruskeittiö voittaa käytössä ja helppoudessa amsterdamilaisen "hienon" keittiön 100-0.

  Mutta teillähän sitä tilaa kyllä näyttää olevan niin hyvin, että irtokalusteistakin muodostuva keittiö mahtuisi hyvin. Ja monimuotoisuus ja tyylien kerroksellisuus on kyllä vanhoista kalusteista kootuissa keittiöissä aivan ihanaa, ja keittiö on ainakin varmasti sitten omistajiensa näköinen uniikki kokonaisuus.

  VastaaPoista
 3. Mä en ymmärrä kahta tiskikonetta, mutta toista uunia olen kyllä useamman kerran kaipaillut. Usein ihan arjessakin, sillä leivon leipää 2-3 krt viikossa ja aina tietysti pitäisi samaan aikaan saada jotain muutakin paistumaan. Juhlien aikaan on todella tarkasti mietittävä missä järjestyksessä mitäkin leivotaan ja paistetaan!

  Mikron mäkin voisin melkein jättää pois.. ja vedenkeittimen. Induktio- ja kaasulevyihin olen ollut meillä todella tyytyväinen!

  VastaaPoista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!