tiistai 2. heinäkuuta 2013

Betonitaso

Me aletaan henkisesti valmistautua betonitasohommiin. Keittiö on suunnilleen paikoillaan. Jalkojen säätämisen kakkososa on kesken. Voin kertoa, että keittiön saaminen suoraksi vanhalle puulattialle vie aikaa tosi paljon. Me oikaistiin keittiö jo osan matkaa yhteen korkeuteen, mutta jaloista loppuivat kierteet ja sitten alettiin laskea sitä kaksi senttiä koko matkalta. Kaapit pitää aina kaataa, kun jalkoja säädetään, koska säädöt ovat niin isoja ja kaikki neljä jalkaa ovat säännönmukaisesti eri säädöissä. Sitten ne viimeiset säätökierrokset mies makaa lattialla ja minä tarkkailen kahta vatupassia sekä kaapin suhdetta viereiseen.Olemme keränneet betonitasonteko-ohjeita ja materiaalit ovat valmiina. Seuraaviin kysymyksiin saa vielä vastata:
- miten olette saaneet altaalle, liedelle jne. oikean kokoiset aukot?
- oletteko joutuneet hiomaan aukkoja paljon?
- olen ajatellut pintakäsittelyksi hiontaa ja mehiläisvahaa, olenko oikeilla jäljillä?
- kauanko juuri teidän betonitasonne on kuivanut? kauanko se oli muovin alla tai kauanko sitä suihkuteltiin?
- laitoitteko vanerin pintaan jotain ainetta, ettei betoni tartu siihen kiinni?
Onko vielä muita asioita, joita meidän pitäisi tietää?

Seinä on 6140 mm pitkä, teemme tasot kahdessa osassa. Vasen on noin 2600 mm ja reiätön (eli se painaa jo noin 150 kg! onkohan tässä tolkkua?). Toinen on sitten loput eli noin 3400 mm ja siihen tulee altaan, lieden ja liesituulettimen reiät. (Mulla oli laskuvirhe, kävin korjaamassa.)

Hana on vielä valitsematta. Niittylän lapsissa ihastuin tiskikoneen automaattiseen sulkuventtiiliin, jonka taidan lisätä listalleni.


Vitsit hanan valinta on vaikeaa. Haluaisin jotain tällaista aika simppeliä. Mieluiten harjattuna, ei kiiltävänä. Sen pitäisi täyttää kotimaiset säädökset, olla selkeälinjainen. Säätökahvan pitäisi istua käteen kuvaa paremmin. En halua, että siinä on mitään kiemuroita tai kikkailua. Ehdotuksia?

Valaisimet avasimme paketeista viime viikolla, ne ovat hienoja. Sähköjohdot ja katkaisijat pitää tilata. Vitsi nekin maksaa!

Mun keittiösuunnitelmassa jää aluksi yksi tyhjä seinä, johon haluaisin jonkinlaisen hyllykön tai vitriinikaapin, mutta en ole osannut vieläkään päättää minkälaisen ja ajattelin, että ehkä valmis keittiö sitten kertoo mitä se tarvitsee.

11 kommenttia:

 1. Kysymyksiin en osaa vastata, mutta ihailen tuota tapettia....meilläkin on lautalattiat ja aikomus olisi ne hioa ja maalata...joskus...:)

  VastaaPoista
 2. En malta odottaa lopputulosta! Neuvoa en kyllä osaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, jos tästä vähitellen päästään eteenpäin.

   Poista
 3. Ihana keittiö on teille tulossa, odotan suurella mielenkiinnolla lopputulosta!

  Toimisiko hanaksi Oras Cubista? (http://www.oras.com/fi/professional/products/Pages/ProductVariant.aspx?productcode=2839F). Se tuli mieleeni heti kuvan nähdessäni, sillä meillä on sellainen ja on käytössä osoittautunut oikein käytännölliseksi (http://www.talonkirja.fi/2012/08/04/toiveiden-mukainen-keittio/).

  Tsemppiä remppailuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mieluiten valitsisin Orasta, kotimaista. Mutten silti ole vieläkään ihan varma.

   Poista
 4. Kummallista, voisin vannoa, että Wanhan Wallankumouksen kommentti tuli s-postiin, mutta täällä ei näy!

  VastaaPoista
 5. Moi!

  Muutama vastaus, jos osaan:

  - miten olette saaneet altaalle, liedelle jne. oikean kokoiset aukot?
  V: Mittaamalla. :-) Pakkauksissa ja käyttöohjeissa on tietty liesien, altaiden jne. rakennepiirustukset. Piirtää vaikka ensin pohjalevyyn oikeankokoisen paikan, mallaa sitä silmämääräisesti, vaikka jo altaan tms. kanssa, niin kyllä sen paikoilleen saa.

  - oletteko joutuneet hiomaan aukkoja paljon?
  V: En ole hionut. Jossain kohtaa joskus jouduin käyttämään rälläkkää, kun oli jäänyt rumat valumat, eikä uskaltanut vain napauttaa vasaralla. Rautoja ei kannata laittaa aaaivan aukon reunaan kiinni, jättää vaikka sentin verran pelivaraa. Tekemissäni tasoissa altaiden ja liesien upotukset ovat jääneet piiloon, tarkempi pitäisi varmaan olla, jos allas esim. olisi altapäin asennettava.

  - olen ajatellut pintakäsittelyksi hiontaa ja mehiläisvahaa, olenko oikeilla jäljillä?
  V: Kuulostaa hyvältä, tai ainakin tutulta. :-) Itse olen käyttänyt tuollaisia. Vahatahan saa joka tapauksessa ainakin vuosittain.

  - kauanko juuri teidän betonitasonne on kuivanut? kauanko se oli muovin alla tai kauanko sitä suihkuteltiin?
  V: Tuohon löytyy varmasti jokin tarkka ohjekin, mutta näppituntumalta ainakinkolme viikkoa pohjille on ihan hyvä alku, betonihan vahvistuu vielä pitkään näennäisen kuivumisen jälkeenkin. 40mm tasoa perusbetonista olen kuivatellut muistaakseni nelisen viikkoa, juotosbetoni kuivuu ymmärtääkseni nopeammin, joten se on valmiimpi aiemmin. Suosittelen lukemaan betonin ohjetta ja lisäämään siihen vielä hiukan aikaa.

  Suihkuteltu on pari kertaa päivässä muovin alla noin viikko, hiukan toista. Muovia on pidetty pari viikkoa.

  - laitoitteko vanerin pintaan jotain ainetta, ettei betoni tartu siihen kiinni?
  V: Jossain suositellaan laitettavaksi ruokaöljyä. Unohdin yhdestä tasoviritelmästä taannoin öljyämisen, eikä se pahemmin silloinkaan juuttunut kiinni. Ainakin vesivanerin siloinen puoli on käsitelty jotenkin vahamaiseksi/liukkaaksi, ei siihen kovin helposti mitään kiinni jää.

  Onko vielä muita asioita, joita meidän pitäisi tietää?
  V: Vibraamisen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Ihailin (!) taas tuossa vahan alta paljastunutta ilmakuplarivistöä. Poravasaralla muotin tärisyttäminen on jo hyvä apu, oikea vibra tietty vielä parempi. Toinen juttu on tietenkin suora alusta valulle. Betoni ei anna varsinkaan pitkissä tasoissa yhtään anteeksi.

  Hanasta vielä:
  Oraksen useimmissa keittiöhanoissa on APKn automaattinen sulkuventtiili optiona. Erittäin toimiva, mutta ehkä hiukan jo vanhan näköinen on Oraksen Ventura. Siinä on mm. kosketusvapaa-toiminne, mikä on kyllä ollut ihan must keittiössä(kin). Siitä on näemmä tullut hiukan faceliftattu versio Optima (ks. oras.com).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Alkaiskohan tässä olla itseluottamus jo kasattu, jotta uskalletaan aloittaa... Ehkä huomenna?

   Poista
  2. Toi Oras Ventura oli mun haavehana varmaan melkein 10 vuotta, mutta mun mielestä sen muotokieli on jäänyt ajasta. Se pitäisi päivittää!

   Voiko Venturan alla tiskata juoksevalla vedellä? Vai sammuttaako se sen sähkösilmän tarjoaman veden, vaikka siinä heiluu tiskiharjan kanssa.

   Meille tulee kaikkii vessoihin sähkösilmähanat.

   Poista
  3. Oras Ventura on nykysilmään todellakin aika väsynyt. Harmi, ettei faceliftiä ole siihen tullut. Uusi Oras Optima näyttäisi olevan aika vastaavanlainen (Oraksen enkkusaitin puolella näkyy, ei näemmä suomenkielisellä saitilla), joskin kosketusvapaa tulee samasta putkesta kuin hantaakeista tuleva vesi. Itse luulen kyllä, että tuo muotokieli (särmäinen takanurkka) väsyy kanssa aika nopeasti silmässä. ;-)

   Ventura toimii ihan hyvin juoksevan veden kanssa tiskatessa (siis yläputkesta). Joskus kosketusvapaa aukeaa, jos vie astian liian lähelle kosketusvapaan silmää, mutta harvemmin. Kosketusvapaalta puoleltahan tulee vettä aina jotain 4sek kerrallaan.

   Meillä myös kaikissa vessoissa kosketusvapaat hanat, Alessi One ja Oras Vienda (näköjään nykyään Optima). En vaihtaisi pois.

   Poista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!