perjantai 17. tammikuuta 2014

Betonitasoista

Muistankohan tekemisestä enää mitään?

Tumma väri saatiin aikaan rautaoksidilla. Sitä oli muistaakseni noin 6% betoniseoksesta. Betoni kuivuu sentti per viikko. Ekan viikon ajan pidettiin tasoja muovin alla ja sumutettiin iltaisin. Jatkossa ei sitten enää. Parin viikon paikkeilla otettiin reunat irti muotista ja sen jälkeen käännettiin koko kakku.

Valmis betonitaso hiottiin vesihiomapaperilla (betoniliima pois) ja pestiin ja sen jälkeen pellavaöljysin sen kahdesti ja sitten laitoin mehiläisvahaa. Laitoin omasta mielestäni vahaa liian reilulla kädellä, se jäi vaaleana isoimpiin huokosiin. Vaha teki pinnasta sinänsä ihanan silkkisen. Ehkä se on hyvä, jos sitä annostelee säästeliäästi. Yritin kiillottaa vahaa monella eri tekniikalla, mutta mikään ei oikein auttanut. Käsin hankaaminen puhtaalla froteerätillä oli loppujen lopuksi tehokkain metodi.

Nyt muutaman kuukauden käytön jälkeen tasot ovat ikään kuin haalistuneet. Mutta ovat ihan siistit. Pinta on yhä käteen aika silkkinen. Tasot on helppo pitää puhtaana. Ehkä ne voisi öljytä taas uudelleen jonain päivänä.

Uskon, että toisella yrityksellä saataisiin vielä siistimmät tasot. Tehtiin ensin liian kuivaa massaa, vasta viimeinen oli tarpeeksi kosteaa ja helposti liikkuvaa. Ymmärrettäisiin paremmin sekoittaa massa ja täristää huolellisesti.

Kaikkien olennaisin osa oli kuitenkin se, että teki muotit huolella, laittoi ne vaateriin, laittoi kulmiin silikonit pyöristämään reunoja. Ja ripusti radoituksen huolellisesti. Meillä on tarkoitus kierrättää muottien vesivaneri kompostin rakenteeksi. Tehdään se varmaan keväällä.

6 kommenttia:

 1. Onhan ne hienot. Oletko miettinyt myyväsi muotit? Niillekin on kysyntää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En jotenkin osaa kuvitella, että niistä olisi jollekin hyötyä. Me ollaan irroitettu reunat, mitat on meidän keittiön mukaan. Kaikki lieden, altaan ja liesituulettimen aukot. En oikein usko, että kellään voisi olla samanlainen mitoitus.

   Poista
 2. Näitä tasoja mekin ollaan mietitty meille. Bongasin ne ekana Ruotsalaisesta Vintage House bolgista.:) ihanaa että kerroit tarkemmin miten tuollaiset tasot loihditaan.:) jään ehdottomasti seurailemaan remontin etenemistä... Btw meidänkin talo on 1989, oli kuulema kova myrsky noin vuosina. Paljon isoja taloja rakennettiin lähi alueille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukaista vanhempiakin juttuja betoni-tunnisteen alta. Minä kirjoitin heti tasojen tekemisen jälkeen sellaisen "mitä opittiin" -jutun ja lisäksi olen saanut lukijoilta todella hyödyllisiä ja opettavaisia kommentteja.

   Poista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!