torstai 31. heinäkuuta 2014

Harmittaa

Ensin otsikoin, että pistää vihaksi. Mutta ehkä tämä on harmitus plus. Tai ärsytys.

Siitä kusisesta putkasta. Edelliset asukkaat olivat vaihtaneet lattialaudat, kun lattia oli niin siivottomassa kunnossa. Meidän aikana altaan alapuolelle alkoi muodostua tumma läikkä ja säännöllinen sieniviljelmä. Mies jo kertaalleen nosti lautoja ja totesi, että alla on lasivillaa, mutta se vaikutti ihan kuivalta. No nyt mies sitten purki vessan lattian, kun nyt ollaan remontin siinä kohdassa.

Lautalattian alla todellakin oli kerros lasivillaa, mutta sen alla vanhat purut. Aivan märkinä, ihan multana. Ja siellä lattian alapohjassa asuu se sädesieni. Tyhmintä on, että kosteus ei tietenkään ole vain vessan alla, vaan myös portaiden vinon tilan alla. Siellä, missä ainoana oli jäljellä ne vanhat superleveät lattialankut. Ja vielä emme tiedä missä kunnossa alimmat hirret ovat vessaa ympäröivissä seinissä (osaamme tosin arvata) ja lisäksi onko kosteus myös eteisen lattiassa.

Se mikä tässä harmittaa eniten on, että aavistuksen kuvittelimme, että kun edelliset asukkaat vaihtoivat lattialaudat, he olivat katsoneet myös alle. Mutta nyt vaikuttaa siltä, että olivat tehneet vain "pientä pintartemonttia". Lisäksi harmittaa se, että sekä vanhan keittiön että pikkuvessan vesivahingot johtuvat siitä, että joku on lämpimikseen tehnyt vesijohdon liitokset väärillä liittimillä. Oi miksi?!

No, nyt menee kaikki uusiksi. Ja kun pidetään mielessä, että talossa on neliöitä lähes 300, tämä noin 25 m2 (vessa ja keittiö yhteensä) on ihan pisara meressä. Kaakelit ovat tilauksessa, timpuri myös. Tapetit tulivat viime viikolla ja seinämateriaalit myös. Kohta päästään hommiin. Siitä tulee uusi, raikas, hieno ja valoisa. Ja me tiedetään mitä rakenteet ovat syöneet.


Kun tultiin lasten kanssa suvilalta kotiin (juuri ennen kuin sade alkoi) meille oli ilmestynyt portaanpieleen näin kodikas ulkovessa...


Huonoja kuvia niukassa valossa, mutta mustaa lautaa...


Ongelma jatkuu perälle saakka.

17 kommenttia:

 1. No ei käy kateeksi. Mutta nyt tosiaan tiedätte tarkkaan, mitä missäkin kohtaa taloa on, kun avaatte kaiken perusteellisti! Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ymmärrä sitä viimeisintä laudoituksen tekoa, miksi eivät katsoneet paremmin?

   Poista
 2. No ei ole kyllä kiva yllätys, yök. Mutta onneksi saatte nyt kaavittua koko mätäpaiseen pois ja uusi vessa on varmasti terve ja puhdas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on kyllä pakko itse aina tietää mitä kerroksissa on. En osaisi ummistaa silmiäni!

   Poista
 3. Voi onpas harmi juttu...nuo ongelmat monesti noissa vanhoissa taloissa on, että on joku "sunnuntainikkari" niissä touhunnut, "sunnuntainikkari" joka ei omaa minkäänlaista maalaisjärkeä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä periaatteessa hommissa ovat olleet ihan ammattimiehet (paitsi sitä vikaa lattialaudoitusta). Luulisin.

   Poista
 4. Voi ei! Minun korvaan aina kalskahtaa "peruskorjatut" vanhat talot, just jotain tällaisia niistä löytyy aina... Mut onneks tietous perinnerakentamisesta lisääntyy koko ajan ja jospa nää lasivillanikkarit olis jo kohta mennyttä sukupolvea...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Mulle tulee tästä mieleen yhdet tutut, jotka uhkarohkeasti remppasi vanhan talon kylppärin kaakeloimalla vanhan pinnan päälle. Uhkaroheaa, sanon minä.)

   Poista
 5. Voi ei. Varmasti harmittaa, kiukuttaa ja surettaa. Tuollaset yllätykset on kyllä suoraan sanottuna hanurista. Onneksi talolla on rakastavat omistajat nyt ja hoidatte korjauksen varmasti just eikä melkein kuntoon. Jaksamista remonttiin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä turhautuminen kuvaa tilannetta parhaiten. Onneksi tila on ihan mini.

   Poista
 6. Voi ei, voimia sinne! Tuo kyllä varmasti pistää vihaksi kun näköjään edelliset pintaremppaajat eivät ole vaivautuneet tarkistamaan lasivillan alle :(.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kyllä vanhan talon kanssa tietää, että kaikenlaista yllätystä on odotettavissa. Mutta eniten ehkä harmittaa sellaiset vauriot, jotka olisi voinut ehkäistä tai pysäyttää suht helposti.

   Poista
 7. Samalla lailla oli meidänkin vessan lattian alle laitettu lasivillaa, mutta jätetty turpeet pohjalle. Onneksi kaikki oli kuivaa. Homevaurioit rajoittuivat pintojen lastulevyrakenteisiin. Mutta sitä lasivillaa on meillä siis myös kolmessa asuinhuoneessa, joiden lattioiden avaaminen ei ole lähitulevaisuudessa mitenkään mahdollista. Kyllä vaan parasta olisi aina ostaa talo, jossa kukaan ei koskaan ole tehnyt minkäänlaista remonttia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Meillä suvila oli sellainen, johon ei juuri oltu koskettu vuoden 1964 jälkeen, eli sieltä puuttui kaikki lastulevy/vesijohotohömpötykset.

   Poista
 8. Äh. Nuo on tosi ikäviä löytöjä, mutta kyllä kaiken saa aina korjattua ja sen jälkeen tietää, mitä seinät ja lattiat ovat syöneet. Been there. Jatkossa voi olla suht turvallisin mielin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on parasta, että jatkossa tiedetään mitä lattian alla on ja miten kaikki on tehty!

   Poista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!