keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Ongelmia ja ratkaisujaKuulun moneenkin vanhojen talojen korjaamisryhmiin erilaisissa paikoissa. Välillä väsyttää, kun kukaan ei tunnu lukevan edellisiä keskusteluja ja samoja asioita kysytään uudestaan ja uudestaan. Ajattelin kerätä tähän muutaman hyödyllisen vinkin ja linkin, joista on minulle ollut todellista hyötyä tai apua.

Ihmiset tuntuvat hysterisoituvan kaikista vanhoihin taloihin liittyvistä ongelmista. Homeesta, lattiasienistä, sädesienistä, mummolan hajusta, hiiristä tai muurahaisista. Muurahaisista (niistä hevosmuurahaisista) meillä ei onneksi ole kokemusta. Niistä en kommentoi mitään.

Lattiasientä ei olla ainakaan vielä tavattu, mutta meillä on lastenhuoneen lattia avaamatta, Pintapuolella on kämmenen kokoinen reikä, jonka alla on lahoa. Remppaäijät kävivät talon alla ja sanoivat, että huoneen poikittaissuunnassa, talon pituussuunnassa on noin 1,5 metriä leveä laho vyöhyke. Kunhan sinne päästään, sitten nähdään mitä on tarjolla.

Tässä on asiallinen artikkeli lattiasienestä. Jos on murheita, alottaisin lukemalla linkin artikkelin ajatuksella ja toki aina Panu Kailan Talotohtoria myös.

Sädesientä meillä on ollut muutamassa kohtaa pieniä yksittäisiä "kukkasia".  Ne ovat pääsääntöisesti olleet kuivia. Meillä pyörähti Asumisterveysliiton asiantuntija ja hän sanoi, että seinässä olevat kasvustot pitäisi kuumentaa töhöttimellä, ettei kasvu pääse jatkumaan. Minä (ja remppaäijät myös) pidän seinän töhöttämistä sellaisena riskinottona, etten sitä itse tekisi. Ettei koko mökki roihahda. Remppaäijät ovat ottaneet huonokuntoisen puun pois, tarvittaessa tervanneet kohdat kuumalla tervalla ja paikanneet puulla ja pellavariveellä.

Sädesienten aiheuttamista oireista ja muista mikrobien aiheuttamista terveyshaitoista löytyy täällä.

Asumisterveysliiton asiantuntija piti pitkän luennon mummolan hajusta. Sitä meillä ei varsinaisesti ole, kun talo on kyllin vanha. Se taitaa olla enimmäkseen rintamamiestaloikäluokan ongelma. Haisu tulee tetrakloorianisolista, joksi puussa käytetty kylläste muuttuu. Sen vaikutuksesta ihmisiin ei tiedetä, mutta pois hajua ei saa kuin talon polttamalla, sanoo asiantuntija. Mummolan haju ei siis tarkoita hometta, homeella on toisenlainen tuoksu.

Asumisterveysliiton sivuilta löytyy paljon asiaa myös siitä pelätystä homeesta.

Asumisterveysliiton asiantuntija kävi meillä, koska meillä on käytetty rakennuksessa muutamassa kohdassa betonin ja hirren välissä kreosoottikyllästettyä puuta. Kreosootti on karsinogeeni ja palkit pitää joko kapseloida tai poistaa. Aika hurjaa on se, että jotkut myy niitä kreosoottipalkkeja (vanhoja puhelinpylväitä tai ratapalkkeja) nettikirpputoreilla. Niitä kun ei saisi koskea paljain käsin, ei saa käyttää kasvimaan läheisyydessä ja ehdottomasti ei sisätiloissa. Jotkut ovat kuulemma rakentaneet saunojakin moisesta materiaalista. Siinä varmaan varsinainen terveyssauna!

Jos aikoo ostaa vanhan talon suosittelen miettimään muutamaa asiaa: Myyjällä ja välittäjällä on laaja tiedonantovelvollisuus, välittäjällä on laaja selonottovelvollisuus, mutta niin on myös ostajalla! Usein, jos talossa on joku piilovika, joka ei ole käynyt ilmi kaupantekoa ennen, ja päädytään käräjille, tulee puheeksi ostajan selonottovelvollisuus. Se tarkoittaa, että ennen kaupantekoa ostajan pitää oikeasti koluta koko talo. Jos oma taito ei riitä selonottoon, kannattaa palkata oikea (useamman ihmisen suosittelema) vanhojen talojen rakenneasiantuntija, vaikka asiantuntijan palvelut sitten maksaisivatkin jonkun tonnin. "Asiantuntijaa" ei kannata ottaa ihan vain keltaisilta sivuilta tai Suomen suurimmasta firmasta, vaan nimenomaan kannattaa kysellä vaikka paikallisesta perinnerakentamiskeskuksesta suosituksia, tai muilta vanhojen talojen parissa puuhailevilta.

Toinen asia vanhan talon ostamisessa on se, että on tyhmää maksaa liikaa. Pitää muistaa, että talo maksaa jotain, remontti maksaa jotain ja sitten kolmas asia on se yllätys. Se maksaa jotain. Minä suosittelen kaikille, että yllätyksiin kannattaa varautua talon hinnassa, koska en tiedä yhtään riitatapausta, jossa ostaja olisi saanut myyjältä hinnanalennusta (ja mahdollista vahongonkorvausta) tai jopa kaupanpurkua talossa ilmenneestä viasta. Yleensä myyjällä ei enää ole riidan kohdalla rahaa maksaa ja riita viedään usein oikeuteen saakka ja aika harvoin riidat päättyvät ostajan hyväksi. Eli ennemmin kannattaa miettiä talon hinta sen mukaan, että itselle jää järjellinen budjetti.

Me olimme valmistautuneet siihen, että talossa saattaa olla jossain vesivahinko. No, sellainen löytyi vanhasta keittiöstä ja vessasta (sieltä, jossa kasvoi aina se kantarellinmuotoinen kalpea sieni altaan alle). Vesijohtojen kytkennät oli tehty väärin ja vettä oli tihkunut rossipohjaan vuosia. Siellä oli meille ihan valmista multaa. Nyt avaamme seuraavan yllätyksen. Lattian reikä jäi meiltä huomaamatta taloa katsoessa ja kyseisessä huoneessa ei ole vesijohtoa. Siksi onkin kummallista, että siellä on vikaa. Mutta kohta nähdään mikä odottaa. Sitten vaan vanhat pois ja uutta lattiarakennetta tilalle. Ei se ole mikään ongelma.

Loppukevennykseksi hiiriasiaa. Meillä on kevättalvella ja syksyisin hiirten juoksukisoja lastulevyseinissä ja alaslasketuissa katoissa. Ollaan aiemmin käytetty hiiribaareja. Nyt me kokeiltiin yhden iltapäivän verran naapurin kissaa, joka lähinnä hämmentyi lyhyestä vierailusta. Siirryimme lopulta kokonaan automaattiloukkuihin ja ne toimivat kyllä hyvin. Keväällä oli useampana aamuna saalista. Sellaisissakin huoneissa, missä ei pitänyt olla hiiriä...

Olisikohan tässä riittävästi paasausta?

9 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus! Yllätys tulee aina ja se maksaa aina. Meillä se yllätys oli juurikin ne hevosmuurahaiset, mutta pidettiin pää kylmänä ja hyvin niistäkin selvittiin.

  Hyvää remppakesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Nyt oli jotenkin avautumisen paikka. Ja lisäksi jännittää mitä lattiasta löytyy.

   Poista
  2. Tuli mieleen yksi hyvä sanonta sieltä fb ryhmästä: myynti-ilmoituksissa usein oleva "vanhaa kunnioittaen remontoitu" = kaikkea vanhaa ei onnistuttu tuhoamaan :) Melko osuvasti suomennettu!

   Poista
  3. Joo, yksi yksittäinen vanha asia jäljellä. (Mä just pudistelin päätä sille, että remppa oli tehty huolella hengittävillä rakenteilla ja sitten lateksia pintaan! - Vaikka mulla on kyllä pari vinyylipintaista tapettia, mutta tiedän myös minne olen niitä tunkenut...)

   Poista
 2. Asiallinen kirjoitus. Mua on aina ärsyttäny tuo käsite "mummolan haju", koska jokaisessa vanhassa ja uudemmassakin talossa on mun käsityksen mukaan omanlaisensa ominaistuoksu. Monelta taholta oon kuullut, että ei oo olemassa mummolan tuoksua vaan se on homeen tuoksu. Terve talo ei kuulemma tuoksu?!? Homeelle entisessä työpaikassa altistuneena haistan homeen hajun selvästi, eikä se oo mummolan haju vaan jotain ihan muuta, joka salpaa hengityksen ainakin tämmösellä astmaatikolla. Ja pakostihan satavuotias puu tuoksuu erilaiselle kuin tuore puu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen kanssa, että pitäisi opetella asioille vielä merkittävästi enemmän niiden oikeita nimiä. Kaikki ei ole hometta. Maakellarin haju, homeen haju ja mummolan haju on eri juttuja jne.

   Poista
 3. Tulin viilaamaan pilkkua :)
  Riitatapauksissa myyjältä ei haeta korvauksia, vaan kiinteistön arvonalennusta. Me saimme entisestä kodista arvonalennuksena myyjältä takaisin huomattavan summan, lähestulkoon sen mitä vaadimmekin mutta siihen meni rahaa, aikaa ja mielenterveys.
  Myyjä oli siis tieten tehnyt sutta ja sekundaa (piileviä) ja unohti mainita asiasta.

  Ja niistä hevosmuurahaisista muuten meillä tuo kaikki ruljanssi alkoi, ne olivat syöneet silpuksi kokonaisen hirsiseinän, joka oli suihkun takana (laatat kiinnitetty suoraan seinään ilman vesieristeitä). Purkuhommat vaan alkoi kummasti laajenemaan...

  Mutta summa summarum, hyvä ja tarpeellinen infopläjäys jokaiselle, joka tietoa kaipaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä korjaan. Kiitos viilauksesta, mä nimenomaan haluaisinkin, että oltaiiin tarkkoja ilmauksissa.

   Poista
 4. Tätä on luettu poikkeuksellisen paljon, mutta kommentteja ei ole tavallista enempää. Saa tänne kommentoida ja eri mieltäkin saa olla!

  VastaaPoista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!