tiistai 15. syyskuuta 2015

Päivän sieni II

Tänään löytyi virkistävän vaihtelun vuoksi uusi sieniviljelmä. Nyt avattiin pohjoisen puolen seinää. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.Seinä on pikkasen laho. Se ei kanna mitään. Sisäseinän lastulevy taitaa olla ainoa kantava rakenne...
Graniittiportaan ja hirsiseinän välissä on laasti, joka on omalta osaltaan lahottanut hirsiseinän.


Yksi sieni on kuin sinitarraa.

Viisas ystäväni heitti valistuneet arvaukset sienilajeista. Kuvassa todennäköisesti vinokaspulkkosieni.
Ja tämä ystävämme on poimuhiippo.


Uutta poikkeuksellisen tummansinistä maalia.


Meidän yhteys ulkomaailmaan eli internet.


Seinän värikerroksia.


Vuorilaudoissa on mustaa pilkkua.


Ovi karmeineen oli pakko irrottaa, että saadaan vioittuneet hirret näkyviin.Lattian tukirakenne on onneksi irti kivijalasta ja lahoista hirsistä. Mutta hirsi on keskeltä yllättävän hyvässä kunnossa.


Täällä olivat kaikki avaimet kadoksissa, joten jouduimme avaamaan aikanaan oven väkisin. Ovi lienee 1956 jälkeiseltä ajalta.


Lahon hirren sisäosa.
Tämä on niitä hetkiä, kun miettii, että jos haluaa talon joskus myydä, kuinka selittää, että olemme ihan oikeasti poistaneet viljelmät.


Lasten olkkarin alla on turvetta.


Hirren ja turpeen välissä näkyy kivivilla.


Meidän pikkueteisestä pitää sittenkin irrottaa paneelia, jotta päästään hirsiin käsiksi.


Tämä taitaa olla oikea sädesieni.


Lasten olkkarin vieressä on kylppäri, sen lattiassa on purua. Hirren läpi pääsee ihan kädellä...


20 kommenttia:

 1. No huh! Kuinkahan monta kertaa olenkaan toivottanut tsemppiä! Teittekö muuten millaista kuntokartoitusta, kun ostitte talon? Eli missä määrin nämä lahot olivat tiedossa?
  Siispä tsemppiä taas! Hieno siitä tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä. Kyllä, siitä tulee hieno ja hyvä!

   Poista
 2. Voi apua... Mulle tuli kans sama mieleen, että oliko nuo jo tiedossa? Jos eivät olleet, niin alkaisin vaatimaan hinnanalennusta. Mutta hienoa, että te nyt korjaatte! Tsempit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei laajuus ollut tiedossa, mutta vanhassa talossa on aina jotain.

   Poista
 3. Nyt näyttää kyllä niin hurjalta, huh huh... Onko teillä ollut tuolla varsinaista hometta niin paljon että on jo vaikuttanut terveyteen, vai onko pelkkää lahoa? Älyttömän hienon teon teette, kun tuon korjaatte, mutta välillä sitä toivoisi teille hiukan hellitystä noihin yllätyksiin... Ei muuta voi sanoa kuin että voimia, jaksakaa ja tsempatkaa! Sitten kun nuo kaikki on selätetty, teillä on ihana omannäköinen koti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ollut yhtään hometta missään, emme onneksi asu hometalossa. Ja tässä seinässä on ensimmäiset lahottajasienet. Kaikki hirret 1-7 menevät vaihtoon ja sen yläpuolella sitten osittain.

   Poista
 4. Olen ihan sanoton....tsemppiä teille remppaan....♥

  VastaaPoista
 5. Mä varmaan kuolisin, jos tämä olisi siis yllätys. Mä en valita enää ikinä yhdestäkään meidän lahosta osasta. Teidänlaiset tyypit varmaan korjailee sellaisia yhdessä viikonlopussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä laajuus (siis vesivahinkolattioiden osalta, niitä on nyt neljä ja tulossa varmaan vielä kaksi) yllätys. Seinien ongelmat ovat aika perussettiä kuitenkin. Mutta täytyy sanoa, että mikä TYHMYYS on vaivannut sekä vesijohtomiehiä, että ränninasentajia?!

   Poista
 6. Mä tulin kans huhhuttelemaan tänne. Iso respect! Millä ihmeen keinolla seinän saa ylös asti lahoamaan noin? Joku on liruttanut vettä pitkään seinän väliin. Hurjaa! Pidempään olen seurannut jo blogiasi ja luotto on vahva, kyllä te tuonkin klaaraatte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadevesi on ohjautunut väärin. Kyllä tääkin tästä. Kai.

   Poista
 7. Voihan itku. Onko teillä mitään käsitystä, mikä seinän on noin pahasti lahottanut? Noh, lähiaikojen kokemuksella voin vaan todeta, että ensin se ottaa päähän niin vietävästi, mutta kyllä se sitten helpottaa, ja eikun korjaamaan. Tsemppejä taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Väärin ohjattu sadevesi on tehnyt pahojaan.

   Poista
 8. Kaikille yhteinen vastaus. Kiitos sympatiasta.

  Ulkopuolesta, tämän verran tiesimme: http://koti1898.blogspot.fi/2013/08/ulkopuoliasiaa.html?m=0
  Kuvissa on tätä nurkkausta ja eteläpuolen seinän niitä osia, joissa vaihdettiin hirsiä ja laudoitusta. Ulkopuolelta pystyi päättelemään, että vikaa on, laajuutta ei. Henkisesti oltiin valmistauduttu mahdolliseen kengitykseen ja ulkolaudoituksen korjaamiseen. Aika perussettiä vanhassa talossa. Korjatut alueet eivät ole vamaan 15-20% enempää seinäpinnasta. Syy, puutteellinen sadeveden ohjaus, ainakin pohjoispuolella. Rännikouru on kallellaan poispäin syöksystä ja sadevesi tulvii seinälle ja roiskuu. Rännien asennusvirhe nähtävissä sateella, ei silmin helppo havaita ilman sadetta.

  Kuntotarkastus. Ei tehty. Koska suurin osa haasteista oli silmin havaittavissa. Vanhassa talossa tulee x määrä korjattavia paikkoja ja meidän remonttifilosofiassamme kaikki katsotaan.

  Vessan lattia oli uusittu. Taloa katsoessa ei ollut syytä epäillä vikaa. Vessaa käyttäessä altaan alle alkoi kasvaa sieni.

  Keittiön lattiassa alapuolella näkyi lahoa ja yksi sädesieni lähellä vessaa. Muovimaton alla oleva lattia notkui vähän. Kuulopuhe kertoi, että keittiössä on ollut vesivahinko joskus (ja korjattu). Kun tiskasimme aktiivisesti, tiskialtaan edusta alkoi pehmentyä ja siihen muodostui jalanjäljet, joissa oli mukava seistä. En usko, että kuntotarkastajakaan olisi löytänyt vian laajuutta.

  Lastenhuoneen vesivahinkolattia. Lattian alle ryömintätilaan ei ollut pääsyä, tuuletusluukut niin pienet. Kämmenen kokoinen aukko lattiassa ja lattian notkuminen huomattiin vasta kaupanteon jälkeen. Hirsien vaihdon aikaan remppaäijä pääsi ekan kerran lattian alle ja kertoi tullessaan leveästä vioittuneesta vyöhykkeestä. Vasta lattian avaamisen jälkeen vesijohdottomasta huoneesta löytyi 1984 jemmattu vesijohto, joka oli vuotanut koko ajan. Vahingon laajuus ei olisi selvinnyt kuntotarkastuksessa.

  Betonilattiahuone ja märkä hiekka. Ei ryömimtätilaa, pinnalla ei syytä epäillä vikaa. Hiekan kosteus paljastui vasta viereisen huoneen hirsien vaihdon myötä.

  Vielä on kaksi syytä epäillä -huonetta. Mysteerivesijohto jatkuu lasten olkkariin, jossa on myös tämä läpilaho seinä. Lattiassa on melko varmasti vikaa. Ei ryömintätilaan pääsyä.

  Kylpyhuone. No koska se on ollut märkätila.

  Mitä hyötyä olisi ollut kuntotarkastuksesta? Nämä olisivat tulleet pahempina yllätyksinä, kun joku "asiantuntija" olisi käynyt ennen kaupantekoa kertomassa meille muuta. Kokonaisuutta ei vaan voi tietää rakenteita avaamatta.

  VastaaPoista
 9. Kävin lisäämässä tekstiin sienien nimet. Viisas ystäväni teki kuvien perusteella etätunnistusta.

  VastaaPoista
 10. Sulla on kyllä ihailtavan filosofinen lähestyminen tähän asiaan. Taitaa se junavuorojen poistuminen olla isompi juttu kuin tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, me ollaan varmaan valmistauduttu kaikkeen pahimpaan. Mutta onhan tän määrä meidät vähän yllättänyt.

   Poista
 11. Olen seurannut jo pidempään blogiasi ja ihaillut asennettanne... Ei voi muuta kun sanoa et huh huh! Koska vaurioita on näin paljon ja laajoilla alueella kannattaa varmaan ihan oikeasti miettiä remontin järkevyyttä. Kannattaako korjata vai luovuttaa...järkeä mukaan päätöksiin ja tunteet sivuun. Itsekin remontoimme aikaisempaa vanhaa 1920-luvun taloamme ja yllätyksiä löytyi yllätysten perään... No meillä loppui into ja voimat ja järkisyillä päädyimme rakentamaan uutta... Vanhojen talojen henki on kyllä ainutlaatuinen eikä uudesta koskaan saa sitä mutta siltikin... Tsemppiä ja voimia teille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niitä vaurioita ole kuitenkaan niin paljon suhteessa neliöihin. Lattioista tämän päivän tietämyksellä on noin kolmannes viallisia. Seinistä ehkä 10-15 %. Ei tätä voisi korvata uudella. Ja onneksi tämä on niin hyväkuntoinen, että täällä asuu mukavasti remontin aikanakin. Joskus tosin olisi mukavaa, kun olisi sähköt vähän nykyistä useammassa paikassa.

   Poista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!