perjantai 5. helmikuuta 2016

Meillä on taas pinkopahvitettu

Mä päädyn aika kaikenlaisilla keskustelupalstoilla paasaamaan pinkopahvituksen helppoudesta. Tässä taas muutama huomio aiheeseen liittyen.

Hirsitalo ei välttämättä tarvitse ollenkaan lisäeristystä, kunhan lattian täytteet ovat piripintaan ja lattiassa on tuulensuojapaperi purujen (tai ekovillan) alla nostettuna seinille ja päällä myös. Me olemme kuitenkin laittaneet ihan jokaisessa huoneessa ulkoseinään 22 mm puukuitulevyn. Onpa sitten eristetty. Uudet väliseinät olemme rakentaneet raakalauta-ekovillalevy-raakalauta -mallilla.

Puukuitulevyt pinkopahvitamme liimaamalla. Puukuitulevyjä ei tarvitse mitenkään esikäsitellä, vaan pinkopahvin voi laittaa ihan suorilta. Kannattaa muistaa, että sana pinko tulee siitä, että pinkopahvi kiinnitetään vain reunoista ja keskiosa pingottuu vapaasti ja siis myös elää säänvaihteluiden ja talon liikkumisen mukaan.

Lautaseinät pingotamme naulaamalla. Se on liimaamista merkittävästi hitaampaa. Naulaaminen aloitetaan seinän keskeltä ja ensin naulataan harvakseltaan ja naulaa ei lyödä sisään seinään, vaan noin kolmannes. Kun seinä on siisti, nakutellaan kaikki naulat sisään. Nauloja ei tule tietenkään vuotien väliseen saumaan, ainoastaan seinän reunoihin.

Monet laittavat puukuitulevyyn makulatuuritapetin ennen tapettia. Puukuitulevy saattaa vaatia esiliisteröinnin ennen makulatuuria eli hommia on aika paljon: esiliisteröinti, kassanauhat vedellä puukuitulevyn saumoihin (vedellä siksi, että kuivuttuaan kassanauha irtoaa puukuitulevystä ja on kiinni ainoastaan makulatuurissa ja siten piilottaa puukuitulevyn saumat, kun mikään ei ole saumassa kiinni ja minkään ei pitäisi revetä), sitten makulatuurin liisteröinti ja sitten vielä tapetointi. Tässä saattaa mennä useampi päivä.

Puukuitulevyn pinkopahvitus liimaamalla: 15 cm leveydeltä erikeeperiä vähän vedellä ohennettuna reunoihin, pinkopahvin saumat sen 15 cm limittäin ja ne liisteri-erikeeperseoksella. Yhden puukuitulevyseinän saattaa pinkopahvittaa puolessa tunnissa ja tapetoimaan pääsee heti seuraavana aamuna. Täällä vielä virallisempi ohje.


Leikkaamme aina jämäpaloista suiruja, jotka tulevat naulojen ja pinkopahvin väliin.


Lautaseinä, tähän tulee pahvi.


Pahvit ovat muovin päällä, kostutamme puutarhasumuttimella ja useinmiten laitamme toisen muovin päälle ja annamme vettyä yön yli. Joskus vetytämme vain pari tuntia. Vetyttäminen kannattaa tehdä kunnolla. Pingotuksesta ei tule kaunis, jos pahvi on liian kuiva.


Sumutin


Taas mennään.


Mies naulaa.

9 kommenttia:

 1. Pinkopahvittaminen on oikeasti mukavaa puuhaa, mahtavaa, että sitä osataan vielä tänäkin päivänä arvostaa :) Mukavaa viikonloppua teidän poppoolle!

  VastaaPoista
 2. Tämä on kyllä sellainen homma, joka pitäisi opetella. Ehkä yläkerran makkariin uskallamme kokeilla, siellä on vanhat pahvit jo niin pahasti kuprulla. Ajattelimme ensin huokolevyttää, mutta ihan perinnerakentamisen vuoksi haluaisin tämän oppia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me jännitettiin pinkopahvittamista kovasti, mutta kun selvittiin 4,5 metrisestä keittiöstä, selvitään mistä tahansa.

   Poista
 3. Mutta miksi laittaa huokolevyn päälle pinkopahvi? Meillä kaikki huokolevyseinät on esiliisteröity ja tapetoitu suoraan huokplevyn päälle. Niin on tehty silloin kun talo on rakennettu 30-luvulla ja samalla tyylillä olemme tehneet uudet huokolevy seinät, ilman ongelmia. Toki saumat pitää hioa ja päällystää paperilla, mutta se on melko nopea juttu. Ymmärrän pinkopahvin, jos seinän haluaa maalata, mutta eikös teilläkin tapetoida?

  Itselle se naulaaminen oli se karmein homma, muuten pinkopahvittaminen oli helppoa, eikä tosiaan kannata suotta pelätä! Olen laittanut pinkopahvia eteisen sisäseiniin, joihin ei tullut huokolevyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me laitetaan ulkoseinän puukuitulevyn päälle pinkopahvi, koska muut kolme seinää aina pinkopahvitetaan, että ne näyttää samalta. Ja siis pinkopahvitus puukuitulevylle on merkittävästi helpompaa ja nopeampaa kuin mikään esiliisteröinti ja pinkopahvilla tapetti on kaikkein siistein.

   Poista
  2. Ok, on se varmasti ihan nopea silloin kun ei tarvitse tehdä sitä karmeaa naulaushommaa!

   Poista
 4. Hei,

  miten olette toteuttaneet huokolevytetyn seinän ja suoraan pinkopahvitettavan seinän nurkat? Meillä sama operaatio edessä toivottavasti tulevana viikonloppuna, huokolevyseinä on jo vehnäjauholiisterillä pahvitettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylipäänsä kun pinkopahvitetaan, tekniikasta riippumatta, nurkkaan tulee aina noin 5+5 cm leveä terävällä taitoksella taitettu pinkopahvisuikale. Sekin kannattaa kostuttaa ja se liimataan nurkkaan kun molemmat seinät on pinkopahvitettu. Se auttaa saamaan tapetin siististi ja teräväkulmaisesti nurkkaan.

   Poista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!