tiistai 31. lokakuuta 2017

Maitokäsitelty lattia

Meillä on lasten olohuoneprojekti jo niin pitkällä, että uudesta lattiasta on puolet asennettu. Voi kuinka upouusi lauta on kaunista ja hyväntuoksuista! Sen huomasi myös esikoinen ja kysyi, miksei lattiaa jätetä sellaisekseen. Olen pitkään miettinyt, että haluaisin testata johonkin huoneeseen rasvattomalla maidolla käsiteltyä lattiaa. Viestittelin pintakäsittelyguruni Elsi Niemisen kanssa ja kyselin vinkkejä ja päädyin tekemään testipalan maitokäsittelyllä. Tässä koe raportoituna kuva kuvalta!

Tässä lähtötilanne. Mies osti luomumaitoa. Ja siis maidon pitää olla rasvatonta. Kuiva uusi lauta.

  

Tässä käsittelemätön laudan pinta läheltä.


Lorautin reilun ruokalusikallisen laudalle. (Luin, että yhden huoneen käsittelyyn menee 3-4 litraa maitoa. Halpaa ja helppoa.)

 

Ensimmäinen maitokerros levitetty.

 

Pinta on vielä märkä levittämisen jälkeen. Jos jää lätäköitä, ne tulee pyyhkiä pois.


Lauta on kuivunut ensimmäisen kerroksen jäljiltä.

 

Vasen on käsittelemätön vertailulauta, oikeassa on yksi maitokerros.

 

Toinen käsittelykerta.

  

Kuiva lauta kahden käsittelyn jälkeen.


Vasen on vertailulauta, oikea on kahdesti käsitelty.

Miksi siis maitokäsittely? Helppo, halpa, ekologinen, saatavissa heti inspiraation yllättäessä, ei päästöjä, kuivuu nopeasti, muodostaa lattiaan suojaavan kalvon. Käsittelyn pitäisi auttaa säilyttämään laudan alkuperäinen vaaleus, mutta lattia kaiketi kellastuu vähitellen silti, muttei yhtä paljon kuin käsittelemätön. Kaseiini tekee lattiaan suojaavan kalvon.

Pintaa hoidetaan pesemällä se rasvattomaan maitoon kastetulla rätillä. Jos muutam mieleni lattian pintamateriaalista ja haluan vaikkapa maalata lattian, pesen sen kidesoodapesulla ja maalaan.4 kommenttia:

 1. Hoo mielenkiintoista. Olenko tyhmä kun en näe eroa? Itseäni kiinnostaa kokeilla jonkunlaisen pigmentoidun lattiaöljyn valmistusta, mutta sopiva resepti puuttuu vielä.

  VastaaPoista
 2. Ei siinä ole. Mutta nyt pitäisi antaa molempien kellastua, maitokäsitellyn pitäisi kellastua hitaammin/vähemmän.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista, kun tätä olen itsekin miettinyt, kun jossain vaiheessa on koko päätalon lattiat käsiteltävänä. Ehkä kuitenkin tavoittelen hieman sellaista kuultovalkeaa lopputulosta, joten ilmeisesti maidolla se ei onnistu..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin ehkä kuvittelin, että siihen tulee aavistus sitä valkoisuutta. Mietin yhä.

   Kesäkodissa meilläon nimenomaan valkoinen kuultava Osmocolor ja en kyllä erityisesti sitä rakasta. Voi olla, että päädyn lopulta kuitenkin maalipurkille.

   Poista

Olen todella iloinen, että jätät kommentin!